Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων πάνω από τις κάλπες

Σε παράλληλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα μίλησαν χτες οι δυο επικρατέστεροι αρχηγοί, ενώ αύριο διεξάγεται η ψηφοφορία

Μέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης, αβεβαιότητας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και ανησυχίας για τη συνοχή την επόμενη μέρα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ ψηφίζουν αύριο για νέο αρχηγό του κόμματος. Η αγωνία ωστόσο που επικρατεί στα επιτελεία των αντιμαχόμενων στρατοπέδων για την εξουσία, καθόλου δεν αγγίζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Δεδομένο είναι επίσης ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η εσωκομματική αντιπαράθεση κινήθηκε σταθερά μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι στις ομιλίες που εκφώνησαν σε παράλληλες συγκεντρώσεις χτες το βράδυ στην Αθήνα, κορυφώνοντας τον πόλεμος των εντυπώσεων. Και οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί προσπάθησαν να εμφανιστούν ως εκφραστές της βάσης και της ελπίδας της για επάνοδο στην εξουσία, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη και αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τους μηχανισμούς και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

«Οσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία δεν έχουν θέση στη ΝΔ του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό», ήταν ο «άσσος» που έβγαλε από το μανίκι της η Ντ. Μπακογιάννη, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στήριξη που της προσφέρουν οι περισσότεροι πρώην υπουργοί που θεωρούνται συνυπεύθυνοι της εκλογικής ήττας. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τον πόλεμο που δέχεται από τα Μέσα Ενημέρωσης «που εδώ και χρόνια στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και πολεμούν την παράταξή μας», προκειμένου να δείξει ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» φοβάται τη ΝΔ υπό την αρχηγία της.

Ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάδειξη «των ιδεών και των αξιών της παράταξης», που όπως υπογράμμισε είναι το όχημα για την «πολύ μεγάλη ΝΔ και κεντροδεξιά». «Περιχαράκωση δεν είναι να λέμε τις ιδέες μας, περιχαράκωση είναι να τις κρύβουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εμφανίστηκε ως φωνή της βάσης, κόντρα στη θέληση των μηχανισμών. «Δεν μπόρεσαν οι μηχανισμοί να επιβάλουν στη βάση να σιωπήσει. Η βάση διέλυσε τους μηχανισμούς», αποφάνθηκε, υποσχόμενος «ένα κόμμα που δε θα έχει φέουδα, όπου δε θα διακρίνονται μόνο τα "τζάκια"». Απαντώντας στην ανθυποψήφιά του υποστήριξε ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ προτιμά να βγει εκείνος ο υποψήφιος στη ΝΔ που έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την ήττα του κόμματος, ώστε να συνεχιστούν τα ίδια σφάλματα...».

Βέβαια, και οι δύο ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τη στρατηγική των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Χαρακτηριστική η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη που κάλεσε ανοιχτά την κυβέρνηση «να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ», επειδή όπως ισχυρίστηκε «ήταν η αιτία να μη γίνουν μεταρρυθμίσεις όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν απολύτως αναγκαίες για να βγει η οικονομία από το τέλμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ