Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ζήτημα ταξικό και σύμφυτο με την εκμεταλλευτική κοινωνία

Σε συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα, παρενέβησαν η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ και η Β. Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ

Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ο διαρκής φόβος της απόλυσης είναι κυρίαρχη μορφή βίας που αφορά κυρίως τις γυναίκες και αναπαράγεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ο διαρκής φόβος της απόλυσης είναι κυρίαρχη μορφή βίας που αφορά κυρίως τις γυναίκες και αναπαράγεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος
Το ζήτημα της βίας των γυναικών είναι ταξικό και σύμφυτο με την εκμεταλλευτική κοινωνία, στην οποία επικρατούν οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων που κυριαρχούν στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό τόνισε χτες η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα την διεθνή μέρα για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, όπου προσκλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων της χώρας.

Η Κ. Μπουντούρογλου υπογράμμισε ότι η κάθε είδους βία κατά των γυναικών και η απειλή βίας που μπορεί να είναι σωματική, λεκτική και ψυχολογική είναι κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες. Μόνο έτσι, είπε, εξηγείται και η αύξηση της βίας κατά των γυναικών, όσο διευρύνονται οι ταξικές διαφορές στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Αραγε δεν είναι βία η ανεργία και η απειλή της; Δεν είναι βία η απόλυση λόγω εγκυμοσύνης ή για συνδικαλιστικούς λόγους ή η υπογραφή συμφωνητικού με την εργοδοσία ότι δεν θα τεκνοποιήσει μια γυναίκα για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσληφθεί; Δεν είναι βία η νόμιμη και η παράνομη μαύρη ή ανασφάλιστη εργασία και η ενοικίαση εργαζόμενης στο δουλεμπόριο; Δεν είναι βία οι μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα όπως οι εργαζόμενες στα stage πρόσφατα; Δεν είναι βία η παράταση παραμονής στην εργασία από πέντε έως 17 χρόνια επιπλέον, των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο; Δεν είναι βία η τρομοκρατία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς;».

Εάν, είπε η πρόεδρος της ΟΓΕ, δεν μπει στον προβληματισμό μας ολόκληρη η διάσταση του κοινωνικού φαινομένου της βίας, εάν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια μορφή φυλετικής καταπίεσης που είναι άρρηκτα δεμένη με την ταξική κοινωνία, τότε αποκρύπτουμε εσκεμμένα την ουσία του προβλήματος.

Η βία στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Σε παρέμβασή της στην συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι μπορεί ο ΟΗΕ να καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου σαν «Ημέρα κατά της Βίας», αλλά υπενθύμισε ότι και σήμερα ακόμη η ακραία βία υπάρχει σε εμπόλεμες περιοχές αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του πλανήτη. «Ερχεται στο νου μου ένα γράμμα μιας Ιρακινής φυλακισμένης η οποία λέει ότι για ορισμένα αμερικανικά δολάρια ξεπουλήθηκαν τα πάντα στη χώρα της και στο τέλος δολοφονήθηκε. Αυτό το γράμμα δεν είναι ότι αγγίζει αυτούς που το διαβάζουν, αλλά βλέπει την αγριότητα του πολέμου και το τι τραβούν αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά τους μαζί, χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, σε εμπόλεμες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά η Β. Νικολαΐδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ