Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με στρατηγικό σχέδιο απέναντι στο λαό!
  • Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γνώριζαν για το ύψος των ελλειμμάτων
  • Κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα για «συνεννοήσεις» με την κυβέρνηση
  • Στα σκαριά και πρόσθετο «σκληρό πρόγραμμα» για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών

Σε διάταξη μάχης απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκονται τα επιτελεία και κάθε είδους διαχειριστές του συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το χαρτί του ...«δεν γνώριζε» για τα ελλείμματα. Ενα χαρτί «καμένο» καθώς, όπως αναγκάζονται τώρα να ομολογήσουν τα κυβερνητικά στελέχη, γνώριζαν τις εκτιμήσεις για διψήφια ελλείμματα. Στο μεταξύ:

  • Κλιμάκιο της Κομισιόν βρέθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, αξιώνοντας πρόσθετα μέτρα και «διευκρινίσεις» για τον προϋπολογισμό του 2010.
  • Τραπεζίτες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας προβάλλουν αξιώσεις και πιέζουν στην κατεύθυνση λήψης «εδώ και τώρα» μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα (1 και 2 Δεκέμβρη) συγκαλούνται στις Βρυξέλλες τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ) που θα περάσουν από την κρησάρα τους τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον απολογισμό του τελευταίου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
  • Η αντιλαϊκή ατζέντα έχει και συνέχεια με το νέο τριετές ΠΣΑ που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα όργανα της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την επικοινωνιακή αντιπαράθεση με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, γύρω από τα ελλείμματα. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Προβόπουλου ότι αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Παπανδρέου είχαν ενημερωθεί για τα μεγέθη του ελλείμματος, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής άφησε αιχμές για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας: «Ακούγαμε εκτιμήσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Η αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η «ενόχληση» που διατύπωσε έναντι του Γ. Προβόπουλου δεν εστιάζεται στην ουσία και στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων, μέτρα που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις καταρρίπτουν το σενάριο περί «καμένης γης» που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες, όταν την επόμενη των εκλογών εμφανιζόντουσαν δήθεν έκπληκτοι για την κατάσταση που παρέλαβαν από τη ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι και ο Γ. Πεταλωτής, και ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ουσιαστικά αποδέχονται πως γνώριζαν. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Προβόπουλο ένα μήνα πριν τις εκλογές στις 8 του Σεπτέμβρη, «η τελευταία ενημέρωση που είχε ο Γ. Παπανδρέου από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούσε εκτίμηση που έκανε λόγο για μονοψήφιο αριθμό ελλείμματος με τάση προς το διψήφιο». Αυτή η δήλωση αποκαλύπτει και την αγωνία της κυβέρνησης να μη φανερωθεί ότι όχι μόνο γνώριζε το ύψος των ελλειμμάτων - που δημιούργησε η δικομματική πολιτική ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικά τα δεκάδες δισεκατομμύρια, που με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δόθηκαν στο όνομα της κρίσης σε διάφορες επιχειρηματικές ομάδες το 2009 - αλλά ότι είχε προαποφασίσει και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογούσε με την επιβολή νέων φόρων, πάγωμα μισθών, αυξήσεων πτωχοκομείου και δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «γίνεται προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση» για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δε δέχεται το συμψηφισμό ευθυνών για το θέμα του ύψους του ελλείμματος». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες του, προσπάθησε να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε σήμερα από αυτή της κυβέρνησης ακολουθεί την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική προσφέροντας ενισχύσεις, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο από τον κρατικό προϋπολογισμό διογκώνοντας τα ελλείμματα, ενώ την ίδια στιγμή φορτώνει τα βάρη της αποπληρωμής τους στις πλάτες των εργαζομένων.

Ετοιμα τα μέτρα

Τώρα ετοιμάζονται να φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα και τη «στρατηγική εξόδου» του κεφαλαίου από τα μέτρα και τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που πάρθηκαν και που παραμένουν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Οι πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις στην πλουτοκρατία ήταν αυτές που οδήγησαν στην αύξηση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η σταδιακή άρση των μέτρων και ο χρόνος που θα αρχίσει η εφαρμογή τους προκαλούν και νέες αντιθέσεις και τριβές ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, περίοπτη θέση στην οποία έχει η ελληνική οικονομία και οι «εδώ» διαχειριστές της πολιτικής τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν βλέπουν «κατ' αρχήν» με θετικό μάτι τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2010, για το οποίο έχει παίξει θετικό ρόλο η καρατόμηση των δαπανών και το, επί της ουσίας, πάγωμα των μισθών για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Ταυτόχρονα μεθοδεύουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ διατυπώνουν «αμφιβολίες» για την αποτελεσματικότητα των μέτρων έκτακτης φορολόγησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Απόλυτα φανερό ότι στα σκαριά έχουν και συμπληρωματικά πακέτα, με χαράτσια και άλλα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και εισοδημάτων.

Παράλληλες ανάλογες παρεμβάσεις εκδηλώθηκαν χτες και από άλλα κέντρα της ντόπιας και άλλης ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας:

  • Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «πολλές χώρες βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή δε συμπεριφέρθηκαν σωστά στο παρελθόν», για να προσθέσει ότι θα «πρέπει να αναπτύξουν φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα ανάκαμψης». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ και των τραπεζιτών στέλνει ηχηρό το μήνυμα ότι πάνω απ' όλα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας (συνθήκη Μάαστριχτ), δηλώνοντας ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την «εφαρμογή των διατάξεων, που είναι ίδιες για όλους». Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιοι «προβληματισμοί» από διάφορους καιροσκόπους ότι το Μάαστριχτ μπορεί και να επιδέχεται ελαστική εφαρμογή και διαφoρετικές ερμηνείες είναι και επικίνδυνες για τα συμφέροντα του λαού και για τις κατευθύνσεις της ταξικής πάλης.
  • Μπόλικη σπέκουλα γίνεται το τελευταίο διάστημα και γύρω από τα επιτόκια του κρατικού χρέους της χώρας. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις νέων αντιφάσεων του ευρωμονόδρομου με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να πληρώνει στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές επιτόκια μέχρι και 1,8% πάνω από το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το γερμανικό τραπεζικό μονοπώλιο της Ντόιτσε Μπανκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και μάλιστα καθ' υπόδειξη της ΕΕ. Το γερμανικό μονοπώλιο περιμένει την Κομισιόν μέχρι το Φλεβάρη να προχωρά σε συγκεκριμένες υποδείξεις για την Ελλάδα και μέχρι τον Ιούνη να διαπιστώνει την «ανάγκη» για την εφαρμογή νέων μέτρων. Στο διακινούμενο σενάριο από την κεφαλαιοκρατία γίνεται λόγος για την εφαρμογή της τελικής λύσης που προβλέπεται στο «Μάαστριχτ», δηλαδή χρηματικών προστίμων στην κυβέρνηση της χώρας μέχρι και 0,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, που βέβαια στη βάση της Συνθήκης τους θα πληρωθούν από το λαό.
  • Για «ροκάνισμα της προσπάθειας για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας» από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας κάνουν λόγο σε ανεπίσημες δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη. Σχετική παρέμβαση έγινε χτες και από τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, που δήλωσε ότι «φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως ενόψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τουλάχιστον υπερβολική».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ