Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντελάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων

Το σύνολο των αντιδραστικών αποφάσεων της Συνόδου υπερασπίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός

Την επιβολή μιας σκληρής και μακροχρόνιας πολιτικής λιτότητας, απόλυτα ευθυγραμμισμένης με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην ΕΕ και ένα πρόγραμμα «τόνωσης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση», που είναι δομημένο πάνω σε νέα οικονομικά πακέτα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, αφού ξεκαθάρισε ότι ούτε φραστικά δεν έθεσε στη Σύνοδο θέμα της «αναθεώρησης ή κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας», όπως βερμπαλιστικά έλεγε σε όλη την προεκλογική περίοδο, επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» το Δεκέμβρη, με το οποίο θα «νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της», προαναγγέλλοντας νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και το λαϊκό εισόδημα.

«Αν έθετα θέμα επαναδιαπραγματεύσης του Συμφώνου Σταθερότητας και των όρων του Μάαστριχτ θα φαινόταν ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα και θα έβλαπτα τα συμφέροντα της χώρας», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στο σχέδιο λιτότητας, έκανε λόγο για «ρεαλιστικό πρόγραμμα» το οποίο «πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί». Εκανε έκκληση για «κοινωνική συναίνεση» για να περάσει το σχέδιο της πλουτοκρατίας και είπε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια» για να δικαιολογήσει την επερχόμενη επίθεση σε εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπέρμαχος των εργασιακών ανατροπών

Ο Γ. Παπανδρέου όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς θα σκέφτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αυξημένη ανεργία στην Ελλάδα και πώς θα απορροφήσει τη νέα στρατιά των ανέργων που θα έρθει από την κατάργηση των «stage», σημείωσε ότι ο ίδιος πρότεινε μέσα στη Σύνοδο - και στηρίχθηκε όπως είπε από τον Βρετανό πρωθυπουργό - να προωθηθούν τα απαράδεκτα εργασιακά μοντέλα της «δια βίου εκπαίδευσης και επανακατάρτισης και επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών». Προτάσεις που περιέχονται μέσα στο κείμενο των Συμπερασμάτων και προωθούν την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνέδεσε άμεσα το φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας με τις νέες επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», προβάλλοντας και εδώ τη «συμμαχία» με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν. Σημείωσε ότι στόχος του είναι να εξασφαλιστούν οι «απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι» για την στήριξη των επιχειρήσεων για το πέρασμα στην «πράσινη οικονομία». Εκφράζοντας ακριβώς τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για την διάνοιξη νέων κερδοφόρων οριζόντων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη μέσα από το νέο μοντέλο ανάπτυξης «μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Ταυτόχρονα, εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για την «θετική κατάληξη της συνθήκης της Λισαβόνας», που όπως είπε θα «θέσει τέρμα στη θεσμική αβεβαιότητα της ΕΕ». Ο Γ. Παπανδρέου σαν γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης που επιζητούσε διακαώς την παραπέρα ισχυροποίηση της καπιταλιστικής Ενωσης, σημείωσε ότι με τη νέα συνθήκη «θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα» και θα σημάνει τη «διεθνή ισχυρή παρουσία της ΕΕ», αφού θα υπάρξει και μεγαλύτερη «νομιμοποίηση» των «συλλογικών της αποφάσεων». Δηλαδή, των αντιλαϊκών και αντεργατικών νομοθετημάτων που έρχονται να διασφαλίσουν την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

Εξωτερική πολιτική σε ιμπεριαλιστικά καλούπια

Εκφράζοντας και τους πόθους της ντόπιας πλουτοκρατίας για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στα Βαλκάνια, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η νέα Συνθήκη δημιουργεί και «νέες προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας και τη νέα συνθήκη, θα συμβάλει ώστε να «σταματήσει» το τέλμα με τα εθνικά μας θέματα. «Θα ασκήσουμε μια ενεργή εξωτερική πολιτική» ώστε «με νέο δυναμισμό να επιλύσουμε τα διμερή ζητήματα» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι προχτές στις Βρυξέλλες. «Αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας μπορούμε να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτοντας τις διαθέσεις του να συνδέσει την εξωτερική πολιτική της χώρας με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο για την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε με έμφαση ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί».

Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις σκληρές αποφάσεις που πήρε και με τη δική του συμβολή η ΕΕ για τη δίωξη και τη βίαιη επαναπροώθηση των μεταναστών. Σήμερα ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ