Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στον αγώνα, με το εργατικό κίνημα, για τους μετανάστες

Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Τόπος συνάντησης στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καλεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή το 3οΠαγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (διοργανώνεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα). Μια συνάντηση κυβερνώντων και μεγαλοεργοδοτών, με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ξεριζωμένων.

Η σχετική ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρει:

«Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα 2-5 Νοέμβρη 2009 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δε συγκαλείται για να δώσει λύσεις στα προβλήματα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Αυτό προκύπτει από τη σύνθεση των συμμετεχόντων (κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, εργοδοτικές ενώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και τη θεματολογία του. Στο "διά ταύτα" θα αναζητηθούν καλύτεροι τρόποι εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού φαινομένου από τα μονοπώλια.

Δεν πρόκειται να προτείνουν μέτρα ενάντια στις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, δηλαδή μέτρα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλλωστε, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στηρίξει και διευκολύνει με κάθε τρόπο τις "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις των ΕυρωΝΑΤΟικών.

Δε θα αποφασίσουν τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών. Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις απεργάζονται σχέδια και μηχανισμούς ακόμη περισσότερης καταστολής στα σύνορα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατραπεί το Λιμενικό σε Σώμα - κυνηγό κεφαλών μεταναστών - προσφύγων, ζήτησε αναβάθμιση και διαρκή παρουσία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων Frontex στα σύνορα.

Δε θα αποφασίσουν την κατάργηση της φυλάκισης μεταναστών χωρίς χαρτιά, των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, του φακελώματος και των ομαδικών και μαζικών απελάσεων. Το αντίθετο, έχουν ψηφίσει στην ΕΕ και εφαρμόζουν οδηγίες και νόμους για πολύμηνη φυλάκιση των μεταναστών. Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης της Παγανής Λέσβου, οι εξαγγελίες του νέου υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για απελευθέρωση ορισμένου αριθμού μεταναστών και οικειοθελή αποχώρηση δεν έγιναν για λόγους ανθρωπισμού, αλλά λόγω υπερκορεσμού των κέντρων κράτησης και πρακτικής αδυναμίας απέλασης όσων προέρχονται από χώρες διαλυμένες από τον ιμπεριαλισμό. Επιπλέον, αξιοποιούν τους μετανάστες για να καλλιεργούν κλίμα αστυνομοκρατίας, για να πάρουν ακόμη περισσότερα και αποτελεσματικότερα κατασταλτικά μέτρα που θα μπορούν να τα στρέψουν συνολικά κατά του λαϊκού κινήματος.

Δε θα καταλήξουν σε μέτρα πραγματικής βελτίωσης των συστημάτων χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, γιατί αναζητούν τρόπους μείωσης εγκρίσεων ασύλου, παράκαμψης ή παραβίασης των θετικών σημείων της Συνθήκης της Γενεύης, οργανώνουν ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου και τρόπους συγκράτησης των προσφύγων εκτός ΕΕ.

Ακόμη περισσότερο, δεν πρόκειται να αποφασίσουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών, ακόμη κι όσων επί χρόνια ζουν, εργάζονται και συμβάλλουν στη δημιουργία του πλούτου της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών. Δεν πρόκειται να καταλήξουν στην υποχρέωση θέσπισης ίσων δικαιωμάτων. Θέλουν να διαιωνίζεται το καθεστώς της "παράνομης" διαμονής και εργασίας. Γι' αυτό το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απαγορεύει τις νομιμοποιήσεις που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Αλλά και τους λεγόμενους νόμιμους μετανάστες τους θέλουν με συρρικνωμένα δικαιώματα. Θέλουν να βγάζουν ακόμη περισσότερα κέρδη από την υπερεκμετάλλευση των μεταναστών και συγχρόνως να ρίχνουν ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Γι' αυτό ψήφισαν Οδηγία στην ΕΕ, όπου επίσημα θεσμοθετείται η εργασιακή ανισοτιμία των μεταναστών. Αυτό εννοούν όταν αναφέρονται στη "συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη" που είναι και το θέμα του 3ου παγκόσμιου φόρουμ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η θέση της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης" τις μέρες του φόρουμ είναι στους δρόμους του αγώνα, με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, με τους μετανάστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ