Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέα περίοδος στις μεταξύ τους σχέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με μια κοινή δήλωση περί «σύσφιξης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα» ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επαφές του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, στη Δαμασκό. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, προχώρησαν και σε κοινή δήλωση για το Λίβανο, ένα ζήτημα που προκάλεσε έντονες, μεταξύ τους, τριβές.

Τάχθηκαν υπέρ της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκαλώντας τις θετικές αντιδράσεις όλων των πτερύγων της λιβανικής πολιτικής σκηνής. Οι δύο ηγέτες, επίσης, τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής και υπέρ του σεβασμού του τριμερούς θρησκευτικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ αλλά και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, που αλλοιώνεται από τους εποικισμούς.

Οι Ασαντ και Αμπντουλάχ φέρονται να συζήτησαν και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς παρά τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, προσφάτως και η Δαμασκός άρχισε να συμμερίζεται τις ανησυχίες άλλων αραβικών ηγεσιών για επέκταση της σιιτικής ιρανικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτές αποτιμούσαν ως εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη Αμπντουλάχ, εκτιμώντας ότι «θέτει τις βάσεις για μια νέα συνολική αραβική στρατηγική, που σαφώς θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ