Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκφραστής του εξπρεσιονισμού

Το σύνολο της χαρακτικής δημιουργίας ενός σπουδαίου εκπροσώπου του φλαμανδικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού, του Τζέημς Ενσορ (1860 - 1949) θα παρουσιάσει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), από 30/9 - 29/11/2009, σε επιμέλεια των Ξαβιέ Τρικό - Μάρθας Χαλικιά. Η έκθεση (έχει παρουσιαστεί στην Πόλη του Μεξικού, όπου βραβεύθηκε, στην Ιταλία, Ν. Υόρκη, ενώ μετά την Αθήνα έπεται το Παρίσι) περιλαμβάνει 113 οξυγραφίες, χαλκογραφίες μαλακού βερνικιού και βελονογραφίες, καθώς και 2 άλμπουμ με λιθογραφίες - 31 από τη σειρά «Σκηνές από τη ζωή του Χριστού» και 21 από το μπαλέτο - παντομίμα «La gamme d'amour», του οποίου τη μουσική, το σενάριο, τα σκηνικά και κοστούμια δούλεψε από το 1906 έως το 1911.

Η χαρακτική του Βέλγου καλλιτέχνη, όπως και η ζωγραφική του, αφορά σε τοπία, πορτρέτα, αυτοπροσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, σε αλλόκοτα και φανταστικά θέματα. Ο Ενσορ χαρακτήριζε τη χαρακτική «τέχνη του σκαλίσματος, μετουσιωμένη με μυστήριο, πικάντικη τέχνη αλχημείας, τέχνη διαβολική που μοσχοβολά θειάφι και υδράργυρο, (...) τέχνη άυλων αποσταγμάτων, αντι-ακαδημαϊκή, τέχνη των ευγενών και ανδρείων στην καρδιά και τις αισθήσεις, τέχνη των "παλαβών"».

  • Σε άλλο εκθεσιακό χώρο του κτιρίου, το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει, επίσης (29/9 - 1/11), έκθεση αρχιτεκτονικών έργων - και όχι μόνον - του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Δημήτρη Α. Φατούρου, σε επιμέλεια Λόη Παπαδόπουλου - Σοφίας Τσιτιρίδου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από αρχιτεκτονικά σχέδια, και εκθέματα από το θεωρητικό, εκπαιδευτικό, εικαστικό και ποιητικό έργο του Δ. Φατούρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ