Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χέρι χέρι στην ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση

Τα πράγματα θα οξυνθούν και θα περιπλακούν. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τώρα, με την ψήφο τους στο ΚΚΕ και, παράλληλα, με τη μαχητική συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη

Motion Team

Τα πράγματα θα οξυνθούν και θα περιπλακούν. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τώρα, με την ψήφο τους στο ΚΚΕ και, παράλληλα, με τη μαχητική συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη
Χέρι χέρι και οι δύο εταίροι του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προωθούν την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται στο χρόνο, αποτυπώνοντας την ίδια την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Τελευταία πράξη είναι αυτή της ψήφισης από τη διαλυθείσα Βουλή, και μάλιστα την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές, του κατάπτυστου «Μνημονίου Συνεργασίας» της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.

Οι παράλληλοι βίοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 20ετία έχουν να επιδείξουν πολλά κεφάλαια, με κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση της όλο και πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την προσδοκία για μια καλύτερη θέση για την άρχουσα τάξη στο νέο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό.

Η παράθεση που ακολουθεί παρακάτω αυτών των κεφαλαίων είναι αποκαλυπτική της συμπόρευσης και της ταύτισης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις στρατηγικές επιλογές του ιμπεριαλισμού:

1. Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε το νομοθετικό της έργο, με την ψήφιση άρον άρον από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009, την ίδια ακριβώς μέρα που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές, του κατάπτυστου Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), το οποίο μετατρέπει την Ελλάδα σε μόνιμο θέατρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε την ίδια μέρα, στις 28 Αυγούστου 2009, που βρισκόταν στην Αθήνα ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ρασμούσεν. Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και χωρίς αντιρρήσεις επί του ουσίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν εξασφαλίζει ...«ανταλλάγματα».

2. ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού). Το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» πέρασε από τη Βουλή στις 17 Δεκέμβρη 2008, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό επιτελείο εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού.

3. ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας. Αποστολή του είναι η εκπαίδευση στελεχών για τον έλεγχο των θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες, αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Στις 9 Σεπτέμβρη 2008, ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό μνημόνιο που αφορά τους όρους λειτουργίας του ΚΕΝΑΠ, από τους βουλευτές της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 Ιούνη 2003, όπου ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την «αναδιάρθρωση» του ΝΑΤΟ και τη «νέα δομή διοίκησής» του.

4. «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ» για την ετεροδικία των Αμερικανών στην Ελλάδα. Υπογράφηκε στις 13 Ιούνη 2001 στις Βρυξέλλες από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει γενικευμένη ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα. Ο Γ. Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά την υπογραφή, είχε αναφέρει: «Με τη συμφωνία αυτή αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και δημιουργείται αμοιβαιότητα. Ο,τι, δηλαδή, ισχύει για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα θα ισχύει και για τους Ελληνες στην Αμερική και αυτό δείχνει την ισότιμη πια συνεργασία των δύο χωρών». Η συμφωνία είναι συμπληρωματική της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις του 1990 (MDCA-90)της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία σε ετήσια βάση ανανεώνεται μετά τη λήξη της το 1998. Ηρθε την 1η Νοέμβρη 2002 προς κύρωση στη Βουλή και ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις 22 Γενάρη 2003. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή αποτελούσε μια από τις εκκρεμότητες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είχαν καταγραφεί και κατά την επίσκεψη των πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα, το Νοέμβρη του 1999.

5. ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και κατάργηση των συνόρων μέσω της συνδιαχείρισης Ελλάδας και Τουρκίας υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ και έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ιμπεριαλιστικές ανάγκες. Η υπόθεση αυτή έχει περάσει από διάφορα στάδια με εμφανή τα αποτυπώματα της συμπόρευσης και των δύο κομμάτων:

-- Η διαδικασία αυτή έχει μπει σε μια ρότα από το 1980, που την ακολουθούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησε με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβρη του 1980, επί κυβέρνησης Γ. Ράλλη, χωρίς να οριστούν όρια ευθύνης στο Αιγαίο, δηλαδή χωρίς αναγνωρισμένα, για το ΝΑΤΟ, σύνορα στο Αιγαίο. Την εκκρεμότητα διατήρησαν οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου μετά το 1981 και στη δεκαετία του 1990, τόσο η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, όσο και η μετά το 1993 κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, που αποδέχθηκαν τις αλλαγές στο δόγμα και στη δομή του ΝΑΤΟ, που οδήγησαν στην κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης.

-- Με το Ελσίνκι, Δεκέμβρης 1999, άνοιγε, παράλληλα με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και το δρόμο για εφ' όλης της ύλης διάλογο και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Μια διαπραγμάτευση αποκλειστικά επί των τουρκικών διεκδικήσεων. Μια τέτοια «εφ' όλης της ύλης» διαπραγμάτευση είχε προαναγγείλει η Συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλη του 1997, όπου η κυβέρνηση Κ. Σημίτη αποδέχθηκε μετά την κρίση των Ιμίων (Γενάρης 1996), που συνδέθηκε με την τουρκική θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», την ύπαρξη στο Αιγαίο «ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων» της Τουρκίας. Ακολούθησε η «βήμα προς βήμα» προσέγγιση με την Τουρκία της κυβέρνησης Σημίτη, που η σημερινή κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ονομάζει «πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης».

-- Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη μετά το 1996 και του Κ. Καραμανλή μετά το 2004, έκλεισαν την εκκρεμότητα που υπήρχε και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αποδέχθηκαν την υπαγωγή του εναέριου χώρου του Αιγαίου στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, που έχει Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή, χωρίς βέβαια να υπάρχουν εθνικά όρια στο Αιγαίο, αφού αυτά είχαν προ πολλού καταργηθεί.

-- Η πρόσφατη, Mάης 2009, συμφωνία για παράλληλη κατάργηση των δύο ΝΑΤΟικών κέντρων αεροπορικών επιχειρήσεων (6ο και 7ο CAOC) σε Εσκί Σεχίρ και Λάρισα και συγχώνευσή τους σε ένα νέο, στο CAOC-4 στη Λάρισα, που υπάγεται στη Σμύρνη με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σηματοδοτούν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα».

-- Για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων, έμενε προς τακτοποίηση το θέμα της διασύνδεσης μέσω Σμύρνης των ραντάρ ελέγχου των εναέριων χώρων Ελλάδας και Τουρκίας, πράγμα που ήταν και το αντικείμενο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων που έγιναν στις 21 Ιούλη 2009 στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης και παραμένουν ανοιχτές.

Η συνειδητή ένταξη της Ελλάδας στο δόγμα του ΝΑΤΟ, στο δόγμα της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, στο ιμπεριαλιστικό δόγμα της ΕΕ, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για τα κυριαρχικά δικαιώματα που εκχωρούνται στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αφού συνδέεται με την ακόρεστη αρπακτικότητα του κεφαλαίου, που φτάνει έως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να γιατί μένει έξω από το περιεχόμενο της εκλογικής μάχης αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Το ΚΚΕ είναι εναντίον της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς και η θέση του αυτή για μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απολύτως συνυφασμένη με τη διεθνή συνεργασία και συστράτευση, εναντίον, όμως, του ιμπεριαλισμού.

Το πρόβλημα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της συμμετοχής στο ιμπεριαλιστικό δόγμα έχει και την εξής πλευρά που την είχε πάντα, αλλά τώρα είναι πιο οξυμένη. Οτι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες είναι οξύτατοι. Και στο εσωτερικό της ΕΕ, και εκτός.

Το να λέει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσω της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα λύσουμε τα προβλήματα» δεν ισχύει. Η Τουρκία κάνει παραβιάσεις και θα κάνει περισσότερες, όσο περισσότερο προωθείται η στρατηγική της συμμαχία με τις ΗΠΑ και όσο βλέπει ότι τη διεκδικεί ως πρώτο σύμμαχο η Ρωσία. Και, επομένως, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί τής δίνουν πόντους, πέρα από τους εσωτερικούς παράγοντες ή τους ίδιους παράγοντες που αφορούν την κυρίαρχη τάξη στην Τουρκία. Και στην περίπτωση αυτή, οι ιμπεριαλιστές διαλέγουν ένα σύμμαχο ανάμεσα στους συμμάχους. Τα πράγματα θα οξυνθούν και θα περιπλακούν. Με το νερό, το φυσικό αέριο, τους αγωγούς, κλπ. Και δεν ξέρουμε σε τι κινδύνους μπορούμε να μπούμε.

Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τώρα, με την ψήφο τους στο ΚΚΕ και, παράλληλα, με τη μαχητική συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στη μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο!»(2022-10-13 00:00:00.0)
Συνένοχοι στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου(2009-07-26 00:00:00.0)
Συνεπής ιμπεριαλιστική δράση(2008-10-21 00:00:00.0)
Κάθετο και σταθερό ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό λιμάνι(2007-06-09 00:00:00.0)
Η ΝΑΤΟική περιπέτεια του Αιγαίου(2002-08-15 00:00:00.0)
... και τι έγινε(2001-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ