Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Τετελεσμένα με μοχλό τους έποικους

Ετοιμάζεται να παραχωρήσει την «ιθαγένεια» σε άλλους 15.000 κατοίκους που ήρθαν από την Τουρκία

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται ο εποικισμός στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος
Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται ο εποικισμός στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος
Πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Ταλάτ, που επαναλαμβάνονται στις 3 του Σεπτέμβρη, εκτιμάται ότι θα επιφέρει η πρωτοβουλία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να παραχωρήσει «ιθαγένεια» σε 15.000 εποίκους από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα του «Πολίτη», το σχέδιο του ψευτοπρωθυπουργού των Κατεχομένων, Ντ. Ερογλου, για παραχώρηση ιθαγένειας, αποκάλυψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρισλί». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο είναι μέρος της «προετοιμασίας» των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα τον Απρίλη του 2010. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο όλος σχεδιασμός είναι εν γνώσει της κυβέρνησης Ερντογάν.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στ. Ευαγόρου, ο οποίος επισήμανε ότι «εν ώρα συνομιλιών η δημιουργία νέων τετελεσμένων αποτελεί πρόκληση», τονίζοντας ότι «ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και το ΑΚΕΛ τον καταδικάζει». Επισήμανε δε ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς. Την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε και το ΔΗΚΟ. «Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο σημαντικό κεφάλαιο των εποίκων που συζητείται στις απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φ. Φωτίου.

Στοχευμένη αλλοίωση του πληθυσμιακού στοιχείου

Η υπόθεση των εποίκων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα-αγκάθια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, καθώς αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συσχετισμούς στο νησί. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών της Κύπρου, άρχισε η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού με την εγκατάσταση στα σπίτια Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές χιλιάδων εποίκων από την Aνατολία.

Σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δημοσιεύονται στη σχετική ιστοσελίδα της, από το 1974 έχουν μεταναστεύσει γύρω στις 58.000 Tουρκοκύπριοι, αριθμός που ισοδυναμεί με το ήμισυ περίπου του συνολικού αριθμού των 116.000, που ήταν το 1974, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 18% του συνολικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας προ της εισβολής. Με την πάροδο του χρόνου οι ίδιοι οι Tουρκοκύπριοι έχουν καταστεί μειονότητα στα Κατεχόμενα, θύματα της πολιτικής του εποικισμού που εφαρμόζουν η ηγεσία τους και η Τουρκία.

Η πολιτική της εισαγωγής εποίκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές έχει αλλοιώσει τα δημογραφικά δεδομένα σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον οι παράνομοι έποικοι να υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθυσμό των εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων, περίπου σε αναλογία δύο προς ένα. Ο αριθμός των εποίκων υπολογίζεται σήμερα γύρω στις 162.000, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται, παρά τη φυσική αύξηση του πληθυσμού, στους 88.100, έναντι 116.000 που ήταν το 1974. Μάλιστα, μετά το 2004, υπολογίζεται ότι έχουν έλθει στην Κύπρο περισσότεροι από 40.000 νέοι έποικοι.

Απώτερος στόχος του καθεστώτος είναι η μετατροπή του βόρειου τμήματος της Κύπρου σε τουρκική επαρχία και παράλληλα ο αριθμός του τουρκόφωνου πληθυσμού (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) να ξεπεράσει εκείνον των Ελληνοκυπρίων, ενώ στο μεταξύ διάστημα, μέσω των εποίκων, θα ελέγχονται πλήρως οι πολιτικές διαδικασίες του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ