Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο η ανάγκη οργάνωσης της πάλης

Κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιθυμούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών άρχισε να ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα δράσης, στην εξέλιξη του οποίου μέλη και στελέχη του Κόμματος «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς και κατοικίας
Κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιθυμούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών άρχισε να ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα δράσης, στην εξέλιξη του οποίου μέλη και στελέχη του Κόμματος «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς και κατοικίας
Δεν είχαν προλάβει να βγουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε συγχορδία με τα αστικά ΜΜΕ ξεδίπλωσαν ένα ακόμα σχέδιο αποπροσανατολισμού των εργαζομένων: Μόνη λύση στα προβλήματα του λαού είναι οι εκλογές, η εναλλαγή στην εξουσία των εκάστοτε «εκλεκτών» του κεφαλαίου, η αλλαγή της σκυτάλης στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Δυο μήνες μετά αυτός ο χορός καλά κρατεί. Στο ίδιο διάστημα, όμως, παραμένουν στο «απυρόβλητο» των αστικών ΜΜΕ και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» οι αποφάσεις της ΕΕ για νέα βάρη στις πλάτες του λαού προκειμένου αφενός να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης και αφετέρου να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία του κεφαλαίου στη φάση αμέσως μετά την κρίση.

Ετσι, ο λαός πέρα από την πραγματικότητα που ζει, εκεί δηλαδή όπου με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία τα «φέρνει βόλτα», εκεί όπου αγκομαχά από το βάρος των δανείων, του μισού μισθού, της δουλειάς - λάστιχο, της ακριβοπληρωμένης Υγείας και Παιδείας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατασκευασμένη πραγματικότητα: Εκείνη που τον θέλει να ανησυχεί για τη διάσωση των κερδών του κεφαλαίου, να ανησυχεί για το ποιος αναδεικνύεται καλύτερος διαχειριστής της καπιταλιστικής οικονομίας, για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και τι αποτέλεσμα θα έχουν, για το ποιο από τα κόμματα του κεφαλαίου είναι εκείνο που θα του λύσει τα προβλήματα...

Αλλη είναι η πραγματικότητα του λαού

Κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιθυμούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών άρχισε να ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα δράσης, στην εξέλιξη του οποίου μέλη και στελέχη του Κόμματος «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς και κατοικίας, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη προωθούνται, για να απλωθεί πλατιά το κάλεσμα για την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της νέας επίθεσης του κεφαλαίου. Δεν πρόκειται για μια καμπανιακή ή ευκαιριακή δραστηριότητα. Αλλωστε, το ΚΚΕ είναι μέσα στο λαό, αποτελεί κομμάτι του λαού, το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του. Μέλη και στελέχη του δουλεύουν και δρουν καθημερινά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα καταστήματα, στις εργατογειτονιές.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται όλη αυτήν την περίοδο βρίσκεται η ενημέρωση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας γύρω από όλα τα νέα μέτρα που προωθούνται ή βρίσκονται στα σκαριά και στόχο έχουν την επιδείνωση της ζωής τους. Κόντρα στην πολιτική του εξωραϊσμού των αντιλαϊκών μέτρων και της προώθησής τους με το μανδύα των «αναγκαίων» θυσιών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, κόντρα στη συντονισμένη απόκρυψη ακόμα και των ίδιων των μέτρων που συναποφασίζουν οι αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, το ΚΚΕ όχι μόνο λέει στο λαό την αλήθεια για το μέλλον που του ετοιμάζει η εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου, αλλά δίνει τη μάχη ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ενημέρωση και οργάνωση της πάλης

Στους τόπους δουλειάς, σε ξενοδοχεία, εργοστάσια, μηχανοστάσια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ αναλύουν στους εργαζόμενους τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και το δρόμο που συμφέρει το λαό να ακολουθήσει: Εκείνον της οργάνωσης της πάλης, της ανασύνταξης του κινήματος, της Λαϊκής Αντεπίθεσης. Τα κλιμάκια του Κόμματος, με διανομή ανακοινώσεων και φυλλαδίων και κυρίως μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ενημερώνουν για τα νέα χτυπήματα στο δικαίωμα στη δουλειά, στο μεροκάματο, στην Ασφάλιση, στην Υγεία. Αυτή η εξόρμηση - ενημέρωση είναι εφαλτήριο για το ατσάλωμα των εργαζομένων: Η γνώση των μέτρων και κυρίως της στόχευσης και των επιπτώσεών τους στη ζωή των εργαζομένων συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και σε επιτροπές αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μετρήσουν κατακτήσεις. Να ξεπεραστεί το κλίμα ηττοπάθειας και συμβιβασμού, να μπει στο προσκήνιο η πραγματικότητα: Αν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν με ισχυρούς, μαζικούς, οργανωμένους ταξικούς αγώνες, κανείς δεν πρόκειται να τους χαρίσει δικαιώματα.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τα μέσα του περασμένου Ιούνη έχουν εντείνει την παρέμβασή τους στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, στα καφενεία και στις πλατείες, στο πλαίσιο μιας πλούσιας δραστηριότητας με το σύνθημα «Ενημέρωση Οργάνωση Αντεπίθεση Τώρα». Οι ταξικές δυνάμεις, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων, συσκέψεων, περιοδειών, αλλά και με την καθημερινή παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στους τόπους δουλειάς, ρίχνονται στη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων, της αφύπνισής τους, του απεγκλωβισμού εργαζομένων από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική, ώστε πιο μαχητικά, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να κερδηθούν με τη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης και πάλης.

Η ενημέρωση είναι συνυφασμένη με την προβολή της αναγκαιότητας για ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Είναι η βάση για να ξεδιπλωθεί μια πλούσια συζήτηση που στο επίκεντρό της έχει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, ανασύνταξης του κινήματος, αναπροσανατολισμού του αγώνα και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Απέναντι στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στο πάγωμα και τη μείωση μισθών και συντάξεων, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στην παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα και στα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται με βάση τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπαραβάλουν τις δικές τους ανάγκες και τις ρεαλιστικές λύσεις τους: Τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, τη δημόσια καθολική Ασφάλιση, τους μισθούς και τις συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους... Αυτές ακριβώς οι διεκδικήσεις, η πάλη με αυτό το περιεχόμενο, μπαίνουν στην καρδιά της συζήτησης που ξεδιπλώνουν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Υπόθεση των κομμουνιστών η αφύπνιση του λαού

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη πηγή για να μάθουν την αλήθεια, παρά μόνο το ΚΚΕ. Η ενημέρωσή τους για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προέρχεται από τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τις εξορμήσεις και περιοδείες που προγραμματίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις, από τη σταθερή παρέμβαση των κομμουνιστών στους συναδέλφους τους και στους γείτονές τους, από τη διάδοση του «Ριζοσπάστη». Τα αστικά ΜΜΕ, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρονται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν το κάνουν για να δώσουν ώθηση στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους. Ακόμα και αυτή η «ενημέρωση» είναι ενταγμένη στα σχέδια των επιχειρηματιών - στους οποίους άλλωστε ανήκουν τα αστικά ΜΜΕ - που στοχεύουν στη διαμόρφωση κλίματος φοβίας και ηττοπάθειας, στην άσκηση «αντιπολιτευτικής» κριτικής στη μία ή την άλλη κυβέρνηση, στον έναν ή τον άλλο υπουργό, στο να στραφεί η λαϊκή αγανάκτηση στα κανάλια εκείνα που βολεύουν το κεφάλαιο, όπως, για παράδειγμα, στην ...αγωνία για την ανάδειξη του ενός ή του άλλου πόλου του δικομματισμού στην εξουσία.

Γι' αυτό και σήμερα που το κεφάλαιο δείχνει πιο άγρια τα δόντια του προωθώντας με λύσσα σωρεία νέων επιθέσεων στα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, είναι αναγκαία η ένταση αυτής της εξόρμησης στο λαό, προκειμένου περισσότεροι εργαζόμενοι να μην πατήσουν την μπανανόφλουδα του εκβιασμού που επιχειρεί το κεφάλαιο όταν τους ζητάει περισσότερες θυσίες και συναίνεση στις απολύσεις, στις περικοπές μισθών, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, δήθεν γιατί είναι ευθύνη «όλων μας» η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Το άνοιγμα σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς, το μπόλιασμα όλο και περισσότερων εργατικών και νεανικών συνειδήσεων με τις αξίες της οργανωμένης πάλης, με το κέρδος που μπορεί να αποφέρει ο οργανωμένος, συντονισμένος ταξικός αγώνας, η γνώση - σε τελική ανάλυση - της δύναμης που έχουν οι εργάτες στα χέρια τους και το πείσμα για τη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία των όρων της Αντεπίθεσης.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «χειμώνα» της «ανάπτυξής τους» απαντάμε με οργανωμένη πάλη(2017-10-01 00:00:00.0)
Καθημερινές οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς(2017-03-24 00:00:00.0)
Φτάνοντας σε χιλιάδες εργαζόμενους με την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ(2015-07-31 00:00:00.0)
Η απάντηση είναι ο σοσιαλισμός(2012-03-04 00:00:00.0)
Τώρα κλιμάκωση της πάλης(2012-02-22 00:00:00.0)
Θαρρετά, ΚΚΕ στην κάλπη!(2009-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ