Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Χώρισαν τρεις ανήλικους από τις οικογένειές τους

Τους κρατούν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για να τους παραδώσουν σε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση...

Με δρακόντεια μέτρα, ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους «υποδέχεται» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τους μετανάστες από τη Χίο
Με δρακόντεια μέτρα, ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους «υποδέχεται» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τους μετανάστες από τη Χίο
Κάθε μέρα που περνά, η ευρωενωσιακή αντιμεταναστευτική πολιτική της μηδενικής ανοχής προς τους μετανάστες που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., δείχνει όλο και περισσότερο το αποτρόπαιο πρόσωπό της.

Η βάρβαρη επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών από το γκέτο Μερσινιδίου Χίου προς Θεσσαλονίκη - Εβρο - Τουρκία, που ξετυλίχθηκε την περασμένη Κυριακή, είχε μιαν ακόμη σκληρότερη πλευρά από αυτήν της αστυνομικής βίας σε βάρος των κομμουνιστών του νησιού που προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταγωγή. Μαζί με τους σιδηροδέσμιους πρόσφυγες που σαν σκλάβοι στοιβάζονταν στα αμπάρια του πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» ήταν και τρία ανήλικα παιδιά. Δύο 17χρονα (το ένα από Παλαιστίνη και το άλλο από Σομαλία) κι ένα 14χρονο (Σομαλός). Ηταν τόση η βιασύνη - και η βαναυσότητα - των κρατικών οργάνων να απαλλαγούν από το «φορτίο» των μεταναστών, που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της όλης υπόθεσης, μάζεψαν όποιον βρήκαν μπροστά τους ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός της συγκεκριμένης μεταγωγής.

Το αποτέλεσμα ήταν να συμπεριληφθούν σ' αυτήν και οι εν λόγω ανήλικοι, χωρίς να ελεγχθεί όχι μόνο η ηλικία τους, αλλά και το γεγονός ότι συγγενείς τους - ενδεχομένως και γονείς - έμειναν πίσω, στο Κέντρο Κράτησης στο Μερσινίδι. Ο μη διαχωρισμός οικογενειών ή εν πάση περιπτώσει συγγενών, που γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι ένας ισχυρός παράγοντας στήριξης και επιβίωσης, δε λαμβάνεται υπόψη.

Απαγορευτική η επανένωση οικογενειών

Επιπλέον, οι όροι που βάζει η ΕΕ για να μπορεί ένας μετανάστης να φέρει την οικογένειά του στη χώρα που ζει κι εργάζεται είναι απαγορευτική. Για παράδειγμα, για να μπορέσει ένας μετανάστης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα (σ.σ. ως γνωστόν, η πλειοψηφία το κάνει κάτω από άθλιες συνθήκες) θα πρέπει: ο μετανάστης να κατοικεί νόμιμα στη χώρα για διάστημα δύο ετών, να διαθέτει κατάλυμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του, να διαθέτει ετήσιο προσωπικό εισόδημα σταθερό και τακτικό, επαρκές για τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε παιδί. Η επανένωση αφορά μόνο τα ανύπαντρα παιδιά κάτω των 18 ετών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κράτη όπου τα παιδιά παντρεύονται και πριν τα 18 τους χρόνια!

Καταγγέλλει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Τη βίαιη επαναπροώθηση των τριών ανηλίκων και το βάρβαρο διαχωρισμό τους από συγγενικά πρόσωπα κατήγγειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ με παραστάσεις της χθες στο νομάρχη, στην Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο του νησιού. Η κινητοποίηση του Κόμματος είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι τα τρία παιδιά διαχωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους υπόλοιπους πρόσφυγες (που προωθήθηκαν προς τον Εβρο) και κρατούνται (τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ αυτό συνέβαινε) στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αγίου Αθανασίου της πόλης.

Σε επικοινωνία του «Ρ» με την εν λόγω Υποδιεύθυνση, μας δηλώθηκε ότι αναμενόταν εισαγγελική εντολή, ώστε οι τρεις ανήλικοι να δοθούν ενδεχομένως στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ». Δηλαδή, ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός χώρισε τρεις οικογένειες και παραδίδει τα ανήλικα παιδιά σε μια ΜΚΟ που διατείνεται ότι δρα για την πρόληψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης των νέων. Μετά από αυτά, κανείς δεν γνωρίζει αν τα παιδιά θα μπορέσουν ξανά να δουν τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Οπως επίσης δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική τους τύχη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ