Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ζητούσε να παρθούν μέτρα 5 μέρες πριν τη φωτιά

Αντίστοιχη κατάσταση με αυτή του 2007 (φωτό) έζησαν και χτες κάτοικοι στην Εύβοια
Αντίστοιχη κατάσταση με αυτή του 2007 (φωτό) έζησαν και χτες κάτοικοι στην Εύβοια
Μόλις πέντε μέρες πριν τη μεγάλη χτεσινή πυρκαγιά στην Εύβοια, δηλαδή στις 16 Ιούλη, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε «να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της δασοπροστασίας στο Νομό Εύβοιας»! Εκεί διαπίστωνε μια σειρά από ελλείψεις σε υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, που καθιστούσαν γεγονός πως σε ενδεχόμενο ισχυρής πυρκαγιάς - όπως έγινε - το νησί θα έμενε εντελώς απροστάτευτο και οι κάτοικοι στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Μάλιστα, όπως επισήμαιναν οι βουλευτές, «καθημερινά διαπιστώνεται ότι παραμένουν οι αιτίες που συνέβαλαν στις καταστροφές των πυρκαγιών του 2007».

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας και Εύα Μελά, που κατατέθηκε σε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης - Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ - τονιζόταν ότι:

  • Τα χρήματα που δόθηκαν, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την πολιτική προστασία για το 2009 στο Νομό Εύβοιας είναι μειωμένα σε σχέση με το 2008 (1.062.600 ευρώ για το 2009 από 1.212.600 για το 2008). «Τα χρήματα αυτά δε φτάνουν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για τον καθαρισμό των δασών, τη συντήρηση των δασικών δρόμων και ζωνών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για το ξέσπασμα και την εξάπλωση πυρκαγιάς να πολλαπλασιάζεται». Μάλιστα, στο Δήμο Κηρέως, στον οποίο εκτείνεται δάσος έκτασης 300.000 στρεμμάτων, προβλέπονται 56.000 ευρώ που δε φτάνουν για τον καθαρισμό και τη συντήρηση συνολικά 350 χλμ. δασικών δρόμων και 200 χλμ. ζωνών, ούτε και για τη συντήρηση των πυροφυλακίων.
  • Οι ανάγκες επιβάλλουν πρόσθετα οικονομικά μέτρα, ενίσχυση της υποδομής και προσλήψεις πυροσβεστών στην Πυροσβεστική της Χαλκίδας και στους άλλους σταθμούς. Οτι, επίσης, επιβάλλεται άμεσα να καταβληθούν στους πυροσβέστες τα έξοδα μεταθέσεων και τα εκτός έδρας, που δεν έχουν καταβληθεί με ευθύνη της κυβέρνησης από τον Ιούλη του 2008.
  • Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να επιλυθεί το πρόβλημα του κτιρίου που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Χαλκίδα. Πρόκειται για αρκετά παλαιό κτίριο στο κέντρο της πόλης που είναι ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση. Ο χώρος - σημειώνεται στην Ερώτηση - είναι μικρός και τα οχήματα μένουν εκτεθειμένα στο δρόμο. Επίσης σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού σημειώνεται καθυστέρηση γιατί τα οχήματα χρειάζονται έως και 30 λεπτά για να βγουν από την πόλη.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστούν σε Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής τα κλιμάκια Μαντουδίου , Αλιβερίου και Καρύστου, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των περιοχών αυτών.

Να τονίσουμε ότι η χτεσινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο Αλιβέρι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ