Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Επιβεβαιώθηκε η γόνιμη συνεργασία

Για πολύ «καλή ανταλλαγή απόψεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) υποδέχτηκε χτες το πρωί στο - άβατο για τους εργαζόμενους - Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Συνοδό τους είχαν οι ποντοπόροι εφοπλιστές τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αν. Παπαληγούρα. Οι επίσημες δηλώσεις κάνουν λόγο για εθιμοτυπική συνάντηση, προκειμένου η πρόσφατα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΕΕ να «γνωριστεί» με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, είναι πασίγνωστο ότι σε τέτοιου είδους συναντήσεις, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το σκληρό λόμπι του μεγάλου κεφαλαίου, το εφοπλιστικό, παραθέτει τις αξιώσεις του για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, δηλαδή την προστασία της «τρελής» κερδοφορίας του, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους. Αλλωστε, μόλις την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήριά της στους εφοπλιστές, έσπευσε με τροπολογία να τους απαλλάξει ακόμα και από το ...ψίχουλο του 1% φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε αρχικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή συνάντηση με τη νέα διοίκηση της εφοπλιστικής Ενωσης.

Στις δηλώσεις που έγιναν ο Αν. Παπαληγούρας ανέφερε: «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη ναυτιλία». Ακόμα ότι συζητήθηκαν τα θέματα της - «βολικής» για τα εφοπλιστικά συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - «πειρατείας», παρουσιάζοντας σαν «κατόρθωμα» της κυβέρνησης το γεγονός ότι ήταν από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που έτρεξε να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική δύναμη που «δρα» στην περιοχή της Σομαλίας. Θέμα που επίσης τέθηκε, σύμφωνα με τον Αν. Παπαληγούρα, ήταν η ναυτική εκπαίδευση, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους προσέλκυσης, αλλά και παραμονής στο ναυτικό επάγγελμα των νέων» και «κίνητρα για να εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε και σε βάθος χρόνου αυτό το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας». Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για τη ναυτική εκπαίδευση αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), το οποίο εκτός όλων των άλλων είναι κυριολεκτικά, σύμφωνα με την πολεοδομία, ετοιμόρροπο!

Σύμφωνα με τον Αν. Παπαληγούρα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή για την ακτοπλοΐα.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμης, ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων». «Ηρθαμε - συνέχισε - να δούμε τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό μας, να τον ενημερώσουμε για θέματα ναυτιλίας που άπτονται της διεθνούς κρίσεως». Ενώ ειδικά για την κρίση σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της «είναι ελεγχόμενες για την ελληνική τουλάχιστον ναυτιλία».

Να σημειωθεί ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης οι Ελληνες εφοπλιστές, πατώντας στην άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και στα αμέτρητα προνόμια που τους εξασφαλίζουν διαχρονικά οι «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις, εξακολουθούν να πλέουν σε πελάγη κερδών. Ο στόλος τους ενισχύεται συνεχώς σε αριθμό πλοίων και συνολικά σε όλους τους δείκτες και παραμένει ο μεγαλύτερος του κόσμου. Χαρακτηριστικό στοιχείο της κερδοφορίας τους είναι ότι έως και το Φλεβάρη του 2009 για λογαριασμό τους σε διάφορα ναυπηγεία κατασκευάζονταν 1.130 πλοία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ