Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Aντικομμουνισμός: Νύχι - κρέας με το αστικό σύστημα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, στο «Συρμό»

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, στο «Συρμό», στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ενα διήμερο που στο επίκεντρό του είχε το σοσιαλισμό, καθώς, όπως τονίστηκε, «η επανάσταση και ο σοσιαλισμός απαλλάσσει τους καλλιτέχνες από το ζυγό της τέχνης - εμπόρευμα. Και ο καλλιτέχνης δημιουργεί ελεύθερα για την εργατική τάξη και την κοινωνία».

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα. Για να περάσουμε σ' ένα ανώτερο σύστημα, το σοσιαλισμό, όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αν ο σοσιαλισμός ήταν κάτι απολιθωμένο δε θα βρισκόταν στο στόχαστρο της επίθεσης. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος. Σήμερα είναι ώριμο να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να οργανωθεί η οικονομία με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, να οργανωθεί η παραγωγή με στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». Ξεκινώντας με αυτήν τη διαπίστωση ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, με θέμα τον «αντικομμουνισμό χθες και σήμερα», ξεκαθαρίζοντας: «Η αντικομμουνιστική επίθεση δεν αφορά κάποια πρόσωπα, στελέχη ή κόμματα. Είναι νύχι - κρέας με το αστικό πολιτικό σύστημα. Ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο με το οποίο επιχειρεί η αστική τάξη, μαζί με τα άλλα συνδυασμένα μέτρα που παίρνει, να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου».

Από τη συζήτηση προχτές, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο «Συρμό»
Από τη συζήτηση προχτές, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο «Συρμό»
«Η αντικομμουνιστική εκστρατεία έχει πάντα ιδιαίτερη στόχευση στα μυαλά των νέων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την πολιτική και κοινωνική πείρα για να μπορέσουν να απορρίψουν τα ψέματα, να κρίνουν τη συκοφαντία και τη λάσπη. Εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, καταρχήν μέσω της επίσημης αστικής προπαγάνδας και μέσω της κρατικής πολιτικής, αλλά και με τη μορφή της "αριστερής" οπορτουνιστικής απολογητικής για τα διάφορα αντικομμουνιστικά επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο αντίπαλος. Εκφράζεται και με την ιδεολογική στήριξη του οπορτουνισμού ως πολιτικού ρεύματος», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Τραβασάρος.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή του αντιπολεμικού δράματος του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ελεμ Κλίμοφ «Ελα να δεις» (βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο FIPRESCI, Φεστιβάλ Μόσχας 1985). Η ταινία αποκαλύπτει τη φρικαλεότητα του φασισμού, με αφορμή την «εξαφάνιση» από το χάρτη 618 Λευκορώσικων χωριών, το 1943 από τους ναζί, οι οποίοι τα έκαψαν μαζί με τους κατοίκους τους. Αποτελεί ταυτόχρονα φόρο τιμής στα 2,2 εκατομμύρια Λευκορώσων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και συνολικά στα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών της ΕΣΣΔ στην πάλη κατά του φασισμού. Το σενάριο του Αντάμοβιτς αναφέρει πραγματικά γεγονότα, όπως η καταστροφή του χωριού Κατίν.

Χτες, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων της ΤΟ Καλλιτεχνών στο «Συρμό», μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία κλασικής μουσικής και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ