Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Το χαρτί της Ενέργειας παίζει ο Ερντογάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Υπέρ της ανεμπόδιστης ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, τάχθηκε χτες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και συναντήθηκε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που απέδωσε σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Οσον αφορά το Κυπριακό, για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «αγαθές προθέσεις της Αγκυρας», εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις «πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων», ισχυριζόμενος ότι «η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας».

Ο Ρ. Ερντογάν δε δίστασε να χρησιμοποιήσει το χαρτί της Ενέργειας, δεδομένης της σημασίας του αγωγού «Νabucco» για την ΕΕ, ο οποίος και θα σημάνει μερική απεξάρτησή της από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Αγκυρα επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο της Ενέργειας, ωστόσο αυτό δε συμβαίνει «λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων», σημειώνοντας ότι η ΕΕ «περιμένει τα πάντα από την Αγκυρα χωρίς να θέλει να δώσει ανταλλάγματα».

Στο θέμα του αγωγού αναφέρθηκε και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια και δη στον αγωγό «Νabuco», προσθέτοντας ότι η κινητήριος δύναμη της ενταξιακής πορείας της χώρας είναι οι «μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ