Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Καταστροφική πυρκαγιά στη Ριτσώνα

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2009 σημειώθηκε χτες στη Ριτσώνα της Εύβοιας. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι κατάκαιγε, για αρκετές ώρες πευκόφυτη έκταση. Οι φλόγες της καταστροφής ελέγχθηκαν μερικώς το βράδυ. Η φωτιά ξέσπασε στις 1.45 το μεσημέρι ξεκινώντας από το βόρειο μέρος της Ριτσώνας. Λόγω του ισχυρού αέρα επεκτάθηκε γρήγορα. Αρχικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την περιορίσουν ώστε να μην επεκταθεί σε κατοικημένη περιοχή. Λόγω του αέρα «προχώρησε» προς το βουνό, σε περιοχές όπου είχαν καεί πριν 20 χρόνια. Τμήματα του δάσους που καταστρέφονταν ήταν καλυμμένα από αναγεννημένη βλάστηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε οριζόντιο μέτωπο η φωτιά έφτασε σε μήκος 2,5 - 3 χιλιόμετρα. Μέχρι τις 7.45 το βράδυ οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτα. Στον τόπο της φωτιάς επενέβησαν συνολικά 51 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 63 ατόμων, ένα ελικόπτερο και δέκα αεροσκάφη. Τον τόπο της καταστροφής επισκέφτηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Με αυτό τον τρόπο άνοιξε νωρίς η ...αυλαία της αντιπυρικής περιόδου. Η διαρκής εμπορευματοποίηση της γης βρίσκεται πίσω απ' τις τεράστιες καταστροφές. Είναι φυσική συνέπεια μιας πολιτικής που όλα αυτά τα χρόνια ξεπουλά παραλίες, αποχαρακτηρίζει δάση, αφήνει ανεξέλεγκτη τη βιομηχανική δραστηριότητα προς όφελος των μεγαλοβιομηχάνων - όπως στον Ασωπό και τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Πρόκειται για μια πολιτική που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες, από την «περιβαλλοντική» ΕΕ και την οποία επικαλούνται ως ...σωτήρα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι.

Την ίδια στιγμή τα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής φτάνουν τις 4.000. Σύμφωνα με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ μικρότερος από τις προτάσεις της Πυροσβεστικής. Οπως έχει καταγγείλει η ΕΑΚΠ οι «προμήθειες ειδών συντήρησης και επισκευής εγκαταστάσεων και εξοπλισμού υπολείπονται κατά 3.130.500 ευρώ (μόνο για τη συντήρηση των οχημάτων υπολείπεται ποσό 1.862.500 ευρώ και τη συντήρηση αεροπλάνων 680.000 ευρώ). Οι προμήθειες καυσίμων και λιπαντικών κατά 5.985.850 ευρώ. Οι αμοιβές για την εκπαίδευση κατά 1.207.100 ευρώ». Επίσης, για τις λοιπές υπηρεσίες (μισθώματα κτιρίων, μεταφορικών μέσων, λοιπές μισθώσεις) το ποσόν υπολείπεται κατά 23.726.400 ευρώ.

  • Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά το απόγευμα πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στην Τροιζηνία Αργολίδας όπου καίγονταν ξερά χόρτα και ελιές, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 17 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και πέντε αεροσκάφη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ