Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

Με δηλώσεις του ο Λεονίντ Ιβασόφ, πρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων και πρώην ανώτατος στρατιωτικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, στην εφημερίδα «Σβομπόντναγια Πρέσα».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η κινδυνολογία γύρω από τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας στηρίζεται στο ρητό φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί οι ίδιοι δημιουργούν την απειλή του πυρηνικού πολέμου στην περιοχή, όμως κάνουν προπαγανδιστικές εκστρατείες κατά της Β. Κορέας. Τα παγκόσμια ΜΜΕ δίνουν το λόγο μόνο στις ΗΠΑ, ενώ δαιμονοποιούν τη βορειο-κορεατική πλευρά».

Ο Λ. Ιβασόφ σημείωσε πως η ηγεσία της ΛΔ της Κορέας πρότεινε αρκετές φορές να συζητηθούν τα προβλήματα των πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, ωστόσο οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν.

Ο Λ. Ιβασόφ κάνει την απαισιόδοξη εκτίμηση πως βαδίζουμε προς τον πόλεμο, αφού οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον πόλεμο «ως λύση σωτηρίας για την παραπαίουσα οικονομία τους».

Προκαλεί ο Αμερικανός υφυπουργός

«Δε θα επιβραβεύσουμε την κακή συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», απείλησε και χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ μετά από νέο κύκλο επαφών στη Σεούλ με αξιωματούχους της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και τον πρόεδρο της χώρας Λι Μιουνγκ-μπακ. Οπως κατέληξε ο Στάινμπεργκ, «η Β. Κορέα σφάλλει εάν νομίζει ότι μπορεί να κάνει προβοκάτσιες και μετά να παίρνει ό,τι θέλει μέσω διαπραγματεύσεων όπως έκανε στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ δε θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος ξανά».

Στο μεταξύ, νοτιοκορεατικές εφημερίδες υποστηρίζουν πως ο Στάινμπεργκ προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση Λι να συναινέσει σε νέες σκληρές συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας εις βάρος της Πιονγιάνγκ, με πρόσχημα τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον για τη συνέχιση της πλαστογράφησης αμερικανικών δολαρίων «υψηλής ποιότητας» (τα λεγόμενα υπερ-χαρτονομίσματα ή supernotes...).

Το ίδιο 24ωρο, βορειοκορεατικό πολεμικό σκάφος εισήλθε χτες για 50 λεπτά εντός των νοτιοκορεατικών εγχώριων υδάτων και απομακρύνθηκε απ' την περιοχή μετά από σήμα της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής. Αφορμή για την είσοδο του βορειοκορεατικού σκάφους στην περιοχή φέρεται να αποτέλεσε η καταδίωξη κινέζικων αλιευτικών σκαφών που ψάρευαν παράνομα στα βορειοκορεατικά εγχώρια ύδατα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ