Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
«Μας πετούν στα σκουπίδια... »

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ (10 π.μ.) προχωρούν σήμερα οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, λίγες μέρες πριν τη φιέστα (κόστους εκαταμμυρίων ευρώ) των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αποκαλύπτοντας για πολλοστή φορά τις αντιδραστικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την πολιτιστική κληρονομιά μόνο αν αποτελεί οικονομικό «φιλέτο» εμπορευματοποίησης.

Προκηρύσσοντας την κινητοποίηση, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημειώνει: «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση», λόγω του 24μηνου περιορισμού του ΠΔ - «Παυλόπουλου». «Επιστήμονες με σοβαρές σπουδές, πολυετή πρακτική εμπειρία σε σωστικές ανασκαφές, εκθέσεις μουσείων και αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια». Και προσθέτουν με πικρή ειρωνεία: «Θα μπορούσαμε, ίσως, να καταλάβουμε την αδιαφορία του υπουργείου για το πρόβλημα της επιβίωσής μας (700 αρχαιολόγοι δεν είναι αρκετοί ψήφοι), δεν κατανοούμε όμως την αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για τον Ελληνα πολίτη».

Επισημαίνουν ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία «ιδίως στην περιφέρεια, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο της, αυτό της προστασίας των αρχαιοτήτων, ελλείψει προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι συνάδελφοί μας που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από αυτούς που προσλαμβάνονται. Μουσεία κλειστά (Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Πάτρας κ.ά.), αρχαιολογικοί χώροι ρημαγμένοι, αυτή είναι η "βαριά βιομηχανία" που θα μπορούσε να τονώσει τον τουρισμό στην περιφέρεια. Και όσοι θελήσουν να χτίσουν ένα σπίτι και ήταν τόσο άτυχοι ώστε το οικόπεδό τους να κρύβει την Ιστορία, περιμένουν χρόνια μέχρι να βρεθεί το προσωπικό να το ανασκάψει. Καθώς το ΥΠΠΟ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σχεδόν με εχθρικό τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Τέλος, για την «περίφημη» τροπολογία - «Σαμαρά» που δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των συμβασιούχων, ο ΣΕΚΑ σημειώνει πως, «εξαιρεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ