Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί (21/6- 3/7) η 10η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, που οργανώνει το Εθνικό Θέατρο σε τόπους επιλεγμένους βάσει του περιεχομένου και της θεματικής της ετήσιας αυτής διοργάνωσης. Διευθύνει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου και απευθύνεται κυρίως στους ηθοποιούς της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

«Αρχαιολογία της θεατρικής εμπειρίας» είναι το φετινό βασικό θέμα που αντιμετωπίζεται σε τέσσερα κύρια εργαστήρια:

Ο πολυβραβευμένος Λετονός ηθοποιός Γκούνταρς Αμπολινς, ερμηνευτής σημαντικών παραστάσεων του Αλβις Χερμάνις, θα διευθύνει εργαστήριο με τίτλο «Τι δε χρειάζεται να ξέρει ο σκηνοθέτης;».

Ο σκηνοθέτης, περφόρμερ και συγγραφέας Ούβε Μένγκελ, με δράση στη Νέα Υόρκη και στο γερμανόφωνο θέατρο, θα διευθύνει εργαστήριο με θέμα την αυθεντικότητα, στον «κόσμο» του βίαιου θανάτου και του φόνου, με υλικά αντλημένα από τη φαντασία, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το βίντεο κλπ.

Ο Χούμπερτ Μάχνικ, συνθέτης, κιθαριστής, μέλος του « Ensemble Modern», θα διευθύνει εργαστήριο με θέμα «Ερείπια - Φαντάσματα - Θραύσματα». Το εργαστήριο, μεταξύ μουσικού θεάτρου και εγκατάστασης, θα προσεγγίσει την πρακτική της «εξόρυξης, ανίχνευσης, ανασκαφής, ανέλκυσης» της θεατρικής έκφρασης, μέσα από κείμενα των Πόε, Γκέτε, Ζέμπαλντ.

Εργαστήριο χορευτικής έκφρασης θα διευθύνουν η Γιαπωνέζα χορογράφος - χορεύτρια Χάιντι Ντούρνινγκ και η Ελληνίδα χορεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Η πρώτη δουλεύοντας με παραδοσιακούς ιαπωνικούς χορούς και η δεύτερη με το θέμα «Γύρω από το τραπέζι. Stillness - Reenactment - Movement». Τέλος θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά στο κοινό «τραπέζια εργασίας», στις 22/6, με τη μορφή της «performance - lecture».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ