Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
Να μην πληρώσει η αγροτιά τα σπασμένα

Τεράστιες οι ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΕΓΕΣ για ό,τι συμβαίνει

Τα σπασμένα της μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ακολουθούμενης πρακτικής της ΠΑΣΟΚοΝεοδημοκρατικής διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, πληρώνουν για άλλη μια χρονιά πολύ ακριβά οι αγροτοκτηνοτρόφοι, στο θέμα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), προκειμένου να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούνται.

Υποχρεώνονται εκβιαστικά να πληρώσουν μεγάλα χαράτσια που παράνομα επιβάλουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, γιατί αν δεν υποβάλουν αυτές τις δηλώσεις που απαιτούνται για να πάρουν τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, χάνουν τις επιδοτήσεις τους. Το πρόβλημα αυτό ξεκίνησε και διαιωνίζεται εδώ και μια δεκαετία περίπου, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Για φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε ότι το κόστος για να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (ή αλλιώς ενιαίας ενίσχυσης ή αλλιώς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων) θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από τους 930.000 δικαιούχους επιδοτήσεων, ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς να υπάρχουν απόλυτα ακριβή στοιχεία, υπολογίζεται σε 310.000 με 330.000. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ζητάει από τις Ενώσεις να τους ξεχωρίσουν. Υποτίθεται ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 15 του Μάη.

Με το ξεκίνημα της υποβολής των αιτήσεων του 2009, οι Ενώσεις, άρχισαν να ζητάνε να πληρωθούν τα χαράτσια απ' όλους τους αγρότες και μετά να επιστραφούν τα χρήματα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η μεθόδευση δικαιολογημένα προκάλεσε αντιδράσεις στους αγρότες, αφού τα χαράτσια έφτασαν να είναι μέχρι και το 35% της επιδότησης, μια και η ταρίφα για το χαράτσι υπολογίζεται ανάλογα με το ποσό της επιδότησης.

Για παράδειγμα, αν ένας αγρότης έχει να λαμβάνει 101 ευρώ επιδότηση, πρέπει να πληρώσει για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ 35,70 ευρώ με βάση τον τιμοκατάλογο που όρισε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε περίπτωση που η επιδότηση είναι 1.001 ευρώ, το χαράτσι είναι 238 ευρώ. Και τα χαράτσια είναι πολύ βαρύτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού για ποσά από 3.001 ευρώ και πάνω η ΠΑΣΕΓΕΣ έβγαλε φιξ ταρίφα 333,20 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί ντροπή και η ΠΑΣΥ την κατήγγειλε και σε αρκετές περιοχές έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΕΓΕΣ επιδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε ανταλλαγή ανακοινώσεων δημιουργίας εντυπώσεων και συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών τους για ό,τι συμβαίνει. Το θέμα είναι κανένας να μην πληρώσει κανένα χαράτσι και να δοθούν πίσω όλα τα χρήματα που παρανόμως παρακρατήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Ταυτόχρονα με τα χαράτσια προέκυψε και ένα άλλο θέμα. Από φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνεται με ένα νέο σύστημα που επέβαλε η ΕΕ. Το λεγόμενο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (αγγλιστί GIS) το οποίο βασίζεται σε ψηφιοποιημένους χάρτες των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων. Ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να προσδιορίζει, την ώρα της δήλωσης, στα κομπιούτερ, τα χωράφια τα όποια έχει στην κατοχή του ή είναι νοικιασμένα και με βάση αυτά, να αιτείται την επιδότηση που δικαιούται. Αν κατά τον ψηφιακό εντοπισμό, διαπιστωθεί απόκλιση των στρεμμάτων που έχουν δηλωθεί, τότε ο αγρότης δε θα μπορεί να εισπράττει τις επιδοτήσεις για τις εκτάσεις, που δεν εντοπίστηκαν και κατ' επέκταση δεν αναγνωρίζονται. Αν αυτό συμβεί και δεύτερη χρονιά, τότε χάνει τελείως το δικαίωμα ενίσχυσης για τις εκτάσεις αυτές. Την ίδια στιγμή, πάντως, ακόμα και αν εντοπιστούν περισσότερα στρέμματα απ' ό,τι δηλώθηκαν, δε θα δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση. Ομως, όπως φαίνεται, στο ψηφιοποιημένο αυτό σύστημα των αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων υπάρχουν τεράστια λάθη και μεγάλες προχειρότητες και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες. Δηλαδή, όπως δείχνει το πράγμα, εκτός του ότι θα πληρώνουν βαριά χαράτσια με βάση τα λεφτά που υποτίθεται ότι θα πάρουν για επιδότηση, στο τέλος θα χάνουν και χρήματα από την όποια επιδότηση δικαιούνται.

Πρόκειται δηλαδή για μια απαράδεκτη κατάσταση, που σε κάθε περίπτωση στρέφεται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ