Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αποχωρεί από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος

Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος
Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ δίνει στη δημοσιότητα την απόφαση που απέστειλε στην ΚΕ του ΚΚΕ η Κεντρική Επιτροπή του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, για την αποχώρησή του από το ΚΕΑ.

«

Η Κεντρική Επιτροπή του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 25 Απρίλη να αποχωρήσει από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) την 1η Μάη του 2009, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΕΑ (Αρθρο 6).

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το κόμμα μας είχε από την αρχή ορισμένες βασικές επιφυλάξεις σχετικά με τη γενική γραμμή του ΚΕΑ.

Δεν ήμασταν σύμφωνοι με την εκτίμηση του ΚΕΑ για το παρελθόν των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Είμαστε πεισμένοι πως οι σοσιαλιστικές χώρες κατέκτησαν σπουδαία αποτελέσματα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή τις δεκαετίες του σοσιαλισμού. Αυτή η περίοδος ήταν μια από τις πιο επιτυχείς περιόδους της εθνικής ιστορίας των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Δεν αρνούμαστε ότι υπήρχαν λάθη, σφάλματα, αλλά δε θα επιτρέψουμε ποτέ να χαρακτηρίζονται αυτά τα χρόνια ως καθαρός "σταλινισμός" και θα εναντιωθούμε σε όλες τις προσπάθειες να εκμηδενιστούν.

Δεν ήμασταν σύμφωνοι με τη γενική φιλοσοφία του ΚΕΑ, που απέκλειε από το ΚΕΑ μια σειρά από σημαντικά και δυνατά κόμματα και μετέτρεπε το ΚΕΑ σε κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν ήμασταν σύμφωνοι με την πρακτική πολιτική του ΚΕΑ που συγκέντρωνε την προσοχή της σχεδόν αποκλειστικά στα προβλήματα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν έδινε σημασία στα πραγματικά προβλήματα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική γραμμή του ΚΕΑ να προσκαλεί στο ΚΕΑ κόμματα που δεν έχουν τίποτα κοινό με τις κομμουνιστικές ιδέες και που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εχθροί του κομμουνισμού.

Είμαστε αντίθετοι στην πρακτική του να αποφασίζεται η πολιτική γραμμή του ΚΕΑ κατά βάση από κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν συμφωνούμε με τη νέα πολιτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως εκφράστηκε στις αποφάσεις του Δεύτερου Συνεδρίου του ΚΕΑ το Νοέμβρη του 2007. Το κόμμα μας ήταν το μόνο που δεν ψήφισε τα ντοκουμέντα του συνεδρίου. Είμαστε πεισμένοι ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένας "νέος ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός", αλλά συνεπής πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μαζών. Δεν πρέπει μόνο να ασκούμε κριτική στον καπιταλισμό, αλλά πρέπει και να οργανώνουμε την καθημερινή πάλη των εργατών.

Θέλουμε να εξαλείψουμε τον καπιταλισμό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει να τον βελτιώσει. Βασιζόμαστε στο Μαρξισμό - Λενινισμό, στη θεωρία και την πρακτική της πάλης των τάξεων, στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά βασίζεται στο ρεφορμισμό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά παλεύει ενάντια στον καπιταλισμό μόνο στα λόγια, στην πράξη όμως συμβάλλει στην ενδυνάμωση του "δημοκρατικού" προφίλ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου και του καπιταλιστικού συστήματος γενικά.

Προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε αυτές τις διεργασίες, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Η πολιτική γραμμή των βασικών κομμάτων μελών του ΚΕΑ και του ίδιου του ΚΕΑ στρέφεται προς μια κατεύθυνση που παραβιάζει τα βασικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Λάβαμε υπόψη και τη θέση των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων. Συμφωνούμε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά παίζει αρνητικό ρόλο στο διεθνές Αριστερό κίνημα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα άλλα κόμματα με την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το ΚΕΑ. Θέλουμε να γίνει για όλους ξεκάθαρο τι είδους κόμμα είναι το ΚΕΑ στην πραγματικότητα.

Θεωρούμε πως ο ρεβιζιονισμός και ο οπορτουνισμός αποτελούν τώρα το μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί το κομμουνιστικό κίνημα. Είναι άσχημο που είμαστε φτωχοί και που δεν έχουμε χρήματα. Αλλά θα τα χάσουμε όλα αν παραιτηθούμε από τις καθαρές ιδεολογικές μας πεποιθήσεις, αν παραιτηθούμε από το Μαρξισμό - Λενινισμό.

Θα εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων και θα κάνουμε το κατά δύναμιν για να δυναμώσει ο κομμουνιστικός πόλος στο κίνημα με βάση τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τα κομμουνιστικά κόμματα. Θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στον καπιταλισμό στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Η απόφασή μας βασίζεται και στην πραγματικότητα της Ουγγαρίας. Η κατάσταση στην Ουγγαρία αλλάζει. Ο λαός έχει ήδη ζήσει επί 20 χρόνια στον καπιταλισμό και έχει συγκεντρώσει πολλές συγκεκριμένες εμπειρίες. Μετά από 20 χρόνια οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι σημαίνει καπιταλιστική εκμετάλλευση, ανεργία και κοινωνική αδικία. Από την άλλη πλευρά εκτιμούν ότι το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα στεκόταν πάντα στο πλευρό τους και πάλευε για το συμφέρον τους. Αυτό το ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στις επερχόμενες μάχες. Η ουγγρική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση στην τρέχουσα κρίση σε βάρος των εργατικών μαζών. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν παγώσει. Θα περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες. Αυτή η πολιτική αντί να βελτιώνει την κατάσταση των εργατικών μαζών, θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες. Ο λαός περιμένει από μας τους κομμουνιστές ξεκάθαρες θέσεις και συνεπή πάλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Βουδαπέστη, 25 Απρίλη 2009

Η Κεντρική Επιτροπή του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ