Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Στην κάλπη με ταξικά κριτήρια

Για την κρίσιμη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές, συζήτησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προχτεσινή εκδήλωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Στις ευρωεκλογές του Ιούνη, όπως και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, πρέπει να πληρώσουν πολιτικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για τις ευθύνες που έχουν για τις αντεργατικές πολιτικές, για την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στο λαό. Να γίνει έτσι πράξη, με πολιτικό τρόπο, το σύνθημα "να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται"».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ, που έγινε την περασμένη Κυριακή και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή πολλών νεαρών εργαζομένων.

«Να καταδικαστούν πολιτικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον πιο αυθεντικό και φερέγγυο τρόπο, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Η αποδυνάμωση των δυνάμεων αυτών, όπως και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί εφεδρεία του συστήματος, είναι όρος για να δημιουργούνται προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής της κυριαρχίας των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να αμφισβητηθεί πολιτικά η ίδια η ΕΕ, που είναι ένωση των κεφαλαιοκρατών, να δεχθεί πλήγμα, να φθαρεί ακόμα περισσότερο η πολιτική υπόσταση και επιρροή», συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς.

Και επισήμανε: «Απέναντι στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής, που σημαίνει αποδοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της παντοδυναμίας και κυριαρχίας του καπιταλισμού, να αρχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται η στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Να ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας των λαών για την Ευρώπη της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του σοσιαλισμού».

Οσοι στηρίζουν το ΚΚΕ δυναμώνουν τη φωνή τους


«Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μάχη αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων, είναι ταυτόχρονα μάχη προοπτικής, για να ανοίξει άλλος δρόμος για τους λαούς της Ευρώπης. Τώρα, με ισχυρό ΚΚΕ, να γίνει ένα βήμα μπροστά. Απέναντι στο μπλοκ των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, της ευρωυποταγής, να αρχίσει να διαμορφώνεται ισχυρό το μπλοκ των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία», υπογράμμισε το μέλος του ΠΓ.

«Οσες περισσότερες λαϊκές δυνάμεις στηρίξουν και συσπειρωθούν με το ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή τους και η δύναμή τους, τόσο πιο αποτελεσματικός ο αγώνας τους την επόμενη μέρα των εκλογών, στις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Γιατί το ΚΚΕ διαφέρει από όλους τους άλλους στο καίριο και το βασικό απέναντι στην ΕΕ. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν αναγνωρίζει ούτε αποδέχεται, αντίθετα αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή και αντιπαλεύει με συνέπεια τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της. Δεν ταύτισε, ούτε μπέρδεψε ποτέ την ΕΕ των πλουτοκρατών με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης. Δεν καλλιέργησε αυταπάτες, δεν δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν και παραμένει τόσο ο μόνο σθεναρός αντίπαλος της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όσο και ο πιο συνεπής υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων. Προειδοποιεί και τώρα που η αντιλαϊκή επίθεση φουντώνει σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Καμία αυταπάτη δε δικαιολογείται. Περιθώρια προοδευτικής και φιλολαϊκής διακυβέρνησης δεν υπάρχουν», σημείωσε.

Να απαντήσουμε στην ένταση της επίθεσης

Την ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι καθημερινές εξελίξεις: «Οι τελευταίες σύνοδοι τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ υπογραμμίζουν και επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι όλοι μαζί οι ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης μαζί με τον Ομπάμα, όλοι μαζί, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν σε μιαν ενιαία στρατηγική, σε νέα μέτρα ενίσχυσης και επέκτασης του επιθετικού ρόλο του ΝΑΤΟ. Σε νέα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τα πληρώσουν οι λαοί. Σε όλα αυτά έχουν συμφωνήσει, τα στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια στιγμή, ξεσκέπασμα και καταδίκη χρειάζεται και η στάση των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, όπως είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ: «Ο Συνασπισμός για άλλη μια φορά ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού. Ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ, της σοσιαλδημοκρατίας γενικότερα. Κρύβει την αλήθεια, όταν λέει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την κρίση είναι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Κρύβει συνειδητά ότι η αιτία της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στα σπλάχνα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, που είναι σύμφυτα της καπιταλιστικής οικονομίας με όποιες παραλλαγές διαχείρισης. Κρύβει το γεγονός ότι η κρίση δεν εξαιρεί τις χώρες που είχαν και έχουν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι είναι δύναμη διαχειριστική, δύναμη ενσωμάτωσης στο σύστημα και ταυτόχρονα δύναμη καιροσκοπική», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Το ζήτημα είναι ποια ανάπτυξη ακολουθούμε

«Αυτό που τίθεται σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες που ο λαός έχει ακόμα περισσότερη πείρα, είναι ποιος θα είναι ο δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε το μέλος του ΠΓ.

Δέσμευση στην ΕΕ, υποταγή στο μονόδρομο της ΕΕ σημαίνει υποταγή στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα συμβάλει στο αδυνάτισμα των στηριγμάτων των μονοπωλίων στη χώρα μας, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Θα συμβάλει στην ανασύνταξη του ίδιου του κινήματος, στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η αλλαγή στο πλαίσιο μίας χώρας θα πυροδοτήσει αλλαγές και στις άλλες χώρες, σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς και, μεταξύ άλλων, κατέληξε ότι κάθε νίκη, κάθε επιτυχία που θα' χουμε, θα έχει μια γενικότερη συμβολή στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε το γόνιμο προβληματισμό που αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων, αλλά και το πόσο στενά συνδέεται η μάχη των ευρωεκλογών με τις καθημερινές μάχες της εργατικής τάξης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ