Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η ενότητα της εργατικής τάξης και οι συμμαχίες

Οποιος περιμένει μια "καθαρή" κοινωνική επανάσταση, δε θα τη δει ποτέ του. Αυτός είναι επανάστασης στα λόγια που δεν καταλαβαίνει τι θα πει αληθινή επανάσταση... Η σοσιαλιστική επανάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά το ξέσπασμα της μαζικής πάλης όλων των καταπιεζομένων και δυσαρεστημένων. Αναπόφευκτα θα πάρουν μέρος σ' αυτήν τμήματα των μικροαστών και των καθυστερημένων εργατών - χωρίς μια τέτοια συμμετοχή δεν είναι δυνατή η μαζική πάλη, δεν είναι δυνατή καμιά επανάσταση - κι εξίσου αναπόφευκτα θα φέρουν μαζί τους στο κίνημα τις προλήψεις τους, τις αντιδραστικές τους φαντασιοπληξίες, τις αδυναμίες και τα λάθη τους. Αντικειμενικά, όμως, θα επιτίθενται ενάντια στο κεφάλαιο, και η συνειδητή εμπροσθοφυλακή της επανάστασης το πρωτοπόρο προλεταριάτο, εκφράζοντας αυτή την αντικειμενική αλήθεια της ποικιλόχρωμης και ποικιλόφωνης, παρδαλής κι εξωτερικά κομματιασμένης μαζικής πάλης θα μπορέσει να τη συνενώσει και να την κατευθύνει, να καταχτήσει την εξουσία, να καταλάβει τις τράπεζες, να απαλλοτριώσει τα μισητά για όλους (αν και για διάφορους λόγους!) τραστ και να πραγματοποιήσει άλλα δικτατορικά μέτρα, που στο σύνολό τους μας δίνουν την ανατροπή της αστικής τάξης και τη νίκη του σοσιαλισμού, νίκη που κάθε άλλο παρά "θα ξεκαθαρίσει" αμέσως τη μικροαστική σκουριά» (Λένιν: «Απαντα», τ. 30, σελ. 54-55).

Εδώ ο Λένιν τοποθετεί το πώς και γιατί είναι καθήκον της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚ), να οργανώνει τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά κόμματα, καθήκον το οποίο προϋποθέτει δράση για την εξασφάλιση της ενότητας της ίδιας της εργατικής τάξης.

Υπάρχει διαλεχτική σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην οικοδόμηση των συμμαχιών της. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να συσπειρώσει τ' άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στο κεφάλαιο, για την ανατροπή της εξουσίας του, την εγκαθίδρυση της δικής της εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, όταν η ίδια είναι διασπασμένη. Οσο η ίδια ενώνεται τόσο περισσότερο μπορεί να αποτελεί πόλο συσπείρωσης και καθοδηγητική δύναμη της ταξικής πάλης όλων των δυνάμεων που εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο.

Η ενότητα της εργατικής τάξης οικοδομείται σε δύο επίπεδα που έχουν διαλεχτική σχέση μεταξύ τους. Το πρώτο επίπεδο είναι η ενότητα δράσης για τα άμεσα, τα πιο καυτά προβλήματα όπως είναι π.χ. οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η εκπαίδευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα και πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλιάς, η πάλη ενάντια στον πόλεμο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα προβλήματα των εργατριών, που περνά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό δε σημαίνει υποτίμηση των άλλων κοινωνικών κινημάτων, για τα οποία το ΚΚ πρέπει να δουλεύει δραστήρια για την ανάπτυξή τους και το σωστό πολιτικό τους προσανατολισμό. Αλλά όλ' αυτά τα μέτωπα ενδιαφέρουν άμεσα την εργατική τάξη, το κίνημα της οποίας πρέπει να τα κάνει και δική του υπόθεση. Αυτό θα διευκολύνει και το τράβηγμά τους στην κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, θα ανοίγει το δρόμο για τις συμμαχίες.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η ιδεολογικοπολιτική της ενότητα, η συσπείρωση γύρω από το ΚΚ, προκειμένου η πολιτική πάλη να κατευθύνεται στην ανατροπή του αστικού κράτους, ως προϋπόθεσης για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέση κεφαλαίου - εργασίας.

Η ενότητα της εργατικής τάξης δεν εξασφαλίζεται αυτόματα και από μόνη της. Απαιτείται συνεχής ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέμβαση και δράση της συνειδητής πρωτοπορίας της τάξης, του ΚΚ, που μπορεί να γενικεύει τα συμφέροντά της πέρα από συντεχνιακές ή άλλες στενότητες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα καθήκοντα του κόμματος.

Οι Μαρξ - Ενγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο παρατηρούν πως "... η οργάνωση του προλεταριάτου σε τάξη και επομένως σε πολιτικό κόμμα διασπάται κάθε στιγμή από το συναγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους τους εργάτες" (σελ. 31, εκδ. Σ. Εποχή).

Η εργατική τάξη αντικειμενικά δεν είναι ενιαία και ομοιόμορφη και αυτό οφείλεται στον καταμερισμό της εργασίας. Αυτή είναι η βάση και των συντεχνιακών αντιλήψεων και των παραγόντων που μπορούν να αξιοποιούνται από την αστική τάξη για τη διάσπασή της. Ετσι, όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες εμπειρίες ούτε το ίδιο επίπεδο συνειδητοποίησης. Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα αλληλοκατανόησης των διαφορετικών τμημάτων της εργατικής τάξης, των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της από τον καταμερισμό εργασίας. Διαφορετικό αντικείμενο απασχόλησης, εργασιακές σχέσεις, μορφωτικό επίπεδο αλλά και προέλευση, κοινωνική καταγωγή.

Επίσης, ο σχετικός υπερπληθυσμός (άνεργοι), που δημιουργείται από τη συσσώρευση του κεφαλαίου προκαλεί ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργάτες. Για παράδειγμα, ο φόβος της απόλυσης, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης ανεργίας, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι μια έκφραση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργάτες που εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο για να ασκεί πίεση πάνω τους.

Στις σύγχρονες συνθήκες της επιστημονικής και τεχνικής επανάστασης (ΕΤΕ) αυξάνει ο ρόλος της εξειδίκευσης στην παραγωγή και της εργαζόμενης διανόησης. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη σα σύνολο χάνει το ρόλο της και η πρωτοβουλία περνά στα ανώτερα τμήματά της, αντίληψη που προβάλλεται κάτω από την επίδραση αστικών και μικροαστικών θεωριών. Αυτά τα τμήματα της εργατικής τάξης μπορεί να είναι επιρρεπή στην επίδραση της αστικής ιδεολογίας. Δε βιώνουν την εκμετάλλευση με τον ίδιο τρόπο που τη βιώνουν άλλα. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι άλλα τμήματα της εργατικής τάξης πρέπει να έρχονται σε αντιπαράθεση με τα νέα τμήματα, όπως επιδιώκεται από τον ταξικό αντίπαλο. Ομως, η επισήμανση αυτών των δυσκολιών διαμόρφωσης ταξικής του συνείδησης μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια χειραγώγησης των μαζών, βοηθά για την πιο αποτελεσματική δουλιά, ώστε να ενώνονται κάτω από την κοινότητα των ταξικών συμφερόντων με τ' άλλα τμήματα της εργατικής τάξης στον αγώνα, να κερδίζονται με την πολιτική του ΚΚ, να επιτυγχάνεται η ενότητα της εργατικής τάξης.

Υπάρχει η ανάγκη διεύρυνσης των στόχων πάλης της εργατικής τάξης σήμερα με βάση την πολυμορφία, την ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες των διαφόρων τμημάτων της, καταπολέμησης αντιλήψεων και πρακτικών που οξύνουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διαφορές. Πρέπει να συνυπολογίζονται πλευρές τέτοιες στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως η διείσδυση του ξένου κεφαλαίου και η επίδραση στη συνείδηση ορισμένων τμημάτων της εργατικής τάξης σε τομείς και κλάδους που επενδύει π.χ. ξένες τράπεζες, πολυεθνικές, νέες τεχνολογίες, διάφορες υπηρεσίες, που εφαρμόζουν επεξεργασμένες μεθόδους διάσπασης και χειραγώγησης των εργαζομένων κ.ο.κ. Η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη τέτοιων μεταβολών συμβάλλει στον πιο ακριβή προσδιορισμό των όρων για την προώθηση της ενότητας της εργατικής τάξης, στη βάση της πάλης για τα μεγάλα κοινά προβλήματά της σε ταξική κατεύθυνση, αλλά και στην εξασφάλιση της ιδεολογικοπολιτικής της ενότητας.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της ταξικής πάλης είναι κλειδί για την ενότητα της εργατικής τάξης, αλλά και για την οικοδόμηση συμμαχιών με τ' άλλα μικροαστικά στρώματα. Η συνειδητή δράση των κομμουνιστών για την πιο πλατιά συσπείρωση των δυνάμεων κάθε συνδικάτου και σωματείου, του κάθε κλάδου, του συντονισμού των κλάδων μεταξύ τους μπορεί να συμβάλει στην κατάχτηση της ενότητας της εργατικής τάξης. Ο ρόλος του ΠΑΜΕ είναι καθοριστικός γι' αυτή την προοπτική, κόντρα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που προωθούν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων. Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση της πολιτικής εξαγοράς συνειδήσεων από την άρχουσα τάξη, με σκοπό την ενσωμάτωση στο σύστημα, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αρχίζοντας από τους τόπους δουλιάς, αποτελούν καθήκοντα πρώτης γραμμής, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ταξική ενότητα δράσης της εργατικής τάξης. Η κοινή δράση συνδικαλιστικών, κοινωνικών και άλλων μαζικών φορέων των διαφόρων καταπιεζομένων κοινωνικών δυνάμεων θα έχει αποφασιστική συμβολή, στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.


Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ(2021-03-13 00:00:00.0)
90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚ Λουξεμβούργου(2011-01-12 00:00:00.0)
Θεωρητικά ζητήματα για τις προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης(2008-08-31 00:00:00.0)
Ενότητα της εργατικής τάξης και συμμαχίες(2005-01-30 00:00:00.0)
Διδάγματα από το παρελθόν για το σήμερα και το αύριο(2002-11-07 00:00:00.0)
Για την ενότητα της εργατικής τάξης(2000-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ