Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συμμέτοχο στην αντιλαϊκή επέλαση

«Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις» οι προτάσεις Προβόπουλου...

Λίγες ώρες μετά τις υποσχέσεις που μοίρασε ο Γ. Παπανδρέου από την Καλαμάτα για «αλλαγή πορείας, για μια ανθρώπινη κοινωνία», κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να υιοθετήσουν την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, που προτείνει τα βάρη της κρίσης να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζόμενων, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσες επισημάνσεις» που «επιβεβαιώνουν τη σοβαρή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας»...

Διεκδικώντας το χρίσμα του «ικανότερου διαχειριστή» από το μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας ενόψει της οικονομικής κρίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους. Αυτό πρόταξε και την Κυριακή στην ομιλία του από την Καλαμάτα ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να ενώσει τις παραγωγικές ομάδες της χώρας, γύρω από νέο πρόγραμμα, μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία»...

«Χρειάζονται μεγάλες τομές»...

Η «νέα εθνική κοινωνική συμφωνία» του ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια γραμμή με το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης αλλά και με την έκθεση Προβόλου και στηρίζεται, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στην προώθηση «τομών» στην «υγεία, στη σύνταξη, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην εργασία» καθώς και στην περιστολή των «δημοσίων δαπανών του κράτους»... Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, δίνει τη συγκατάθεσή του στα μέτρα σκληρής λιτότητας και στην προώθηση «τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση.

Η έκθεση, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου,«κάνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, σχετικά με το πόσο ρεαλιστικό ή όχι, με έμφαση στο όχι, είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε» και «έχει μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την ανάγκη περιστολής της σπατάλης στο δημόσιο τομέα»... Στο ίδιο μήκος κύματος η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη σχολιάζοντας την έκθεση σημείωσε: «Χρειάζεται ένα πακέτο άμεσων μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και μεγάλες τομές για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο»...

Οσο για τις ανατροπές που προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο ασφαλιστικό και το πάγωμα των μισθών, ως προς το πρώτο αποτελούν θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ως προς το δεύτερο το ΠΑΣΟΚ έχει χαιρετίσει την πρόσφατη αύξηση τους ενός ευρώ τη μέρα στο μεροκάματο των εργαζόμενων που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, επιχείρησε να συγκαλύψει στην προχτεσινή ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση. Ενα σχέδιο που κινείται στη λογική της χορήγησης επιδομάτων πτωχοκομείου για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού και θέσεων «κοινωνικής εργασίας» και «επιδοτούμενης απασχόλησης» για τους ανέργους που ενισχύουν τους εργοδότες. Πάνω σ' αυτό το δίπτυχο ο Γ. Παπανδρέου... υπόσχεται ότι θα κάνει την «αναδιανομή του πλούτου».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ της χορήγησης κινήτρων στις επιχειρήσεις για την «τόνωση της αγοράς», στήριξε τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες ζητώντας να μεταφερθούν στην «πραγματική οικονομία», ενώ πάνω στον σοσιαλδημοκρατικό του... οίστρο ανέφερε: «αν χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ακόμα και κρατικοποίηση τραπεζών». Αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν τις 7 από τις 10 τράπεζες που ήταν υπό κρατικό έλεγχο, τώρα με τα χρήματα του ελληνικού λαού δηλώνουν ότι θα τις ξαναγοράσουν για να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Συντηρεί την εκλογολογία

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προώθηση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε δημόσια εμφάνισή του απορρίπτει τις προκλήσεις του πρωθυπουργού για «συναίνεση» σε μια προσπάθεια να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση και να προβάλει το αίτημά του για εκλογές. «Καμιά ενοχή καμιά συνενοχή, εθνικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές», ανέφερε από την Καλαμάτα ο Γ. Παπανδρέου και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφέρει και σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ρίχνοντας νερό στο μύλο της εκλογολογίας ο Θ. Πάγκαλος με δήλωσή του χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ», ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κάνει εκλογές»... δηλαδή δε θα δώσει τη συγκατάθεσή του το Μάρτη του 2010.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγόρησε για την κρίση... την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ(2009-03-19 00:00:00.0)
Θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας(2008-11-05 00:00:00.0)
Προτάσεις - σωσίβιο της κερδοφορίας του κεφαλαίου(2008-11-04 00:00:00.0)
Μη μπλέκεστε στα πόδια των επιχειρηματιών...(2007-11-20 00:00:00.0)
Παγκόσμια Τράπεζα: «Φιλανθρωπία» που σκοτώνει!(2006-09-10 00:00:00.0)
μικραΜΕΓΑΛΑ(1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ