Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Κάλυψε ξανά τις πρακτικές της πολυεθνικής

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Απασχόλησης το ΚΚΕ

Τη στάση της κυβέρνησης, που αποθρασύνει τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων «Τζάμπο» προκειμένου να συνεχίζουν προκλητικά την αντεργατική συμπεριφορά τους, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Απαίτησε την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου συνδικαλιστή, αλλά και τη λήψη μέτρων ώστε να μπει τέλος στις πρακτικές της εργοδοσίας, που έφτασε να διεκδικεί «διαφυγόντα κέρδη» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που κινητοποιούνται.

Η υφυπουργός Απασχόλησης, Σ. Καλαντζάκου, επιχείρησε να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι μετά από τριμερή συνάντηση, το αποτέλεσμα «είναι η διαβίβαση της με αριθμό 533/12-2-2009 μηνυτήριας αναφοράς προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1264/1982. Ως εκ τούτου, για το θέμα πια, θα αποφανθούν τα δικαστήρια». Παράλληλα, κράτησε ίσες αποστάσεις, παρά το γεγονός ότι στην τριμερή συνάντηση καταγγέλθηκε από την πλευρά των εργαζομένων η προσπάθεια της εταιρείας να εξαγοράσει - αρχικά - το συνδικαλιστή και στη συνέχεια να τον απειλήσει. Οσον αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, η Σ. Καλαντζάκου σημείωσε ότι «από το ΣΕΠΕ έγιναν συστάσεις για την επαναφορά του μισθωτού στην εργασία του», ενώ δικαιολόγησε την παρουσία των ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων έξω από τα «Τζάμπο» σε Αθήνα και άλλες πόλεις, λέγοντας ότι «για τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ελήφθησαν τα επιβαλλόμενα μέτρα τάξεως για την αποτροπή επεισοδίων και την προστασία προσώπων και πραγμάτων».

Μεγάλη η πολιτική ευθύνη

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρή και μεγάλη ευθύνη για το ότι στην επιχείρηση "Τζάμπο" βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι απειλές ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιώργος Μαυρίκος. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση επέλεξε να απολύσει εργαζόμενο με συνδικαλιστική δράση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξαγοράς που έπεσε στο κενό, «επειδή ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται όλοι και αυτό είναι γνωστό σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ». Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στην τακτική της επιχείρησης που διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη, ενώ «απαίτησε με ασφαλιστικά μέτρα, απαράδεκτα, να σταματήσει η νόμιμη συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ». Σχολίασε ακόμα τις κυβερνητικές ευθύνες, σημειώνοντας πως «σε αυτές τις ενέργειες οδηγεί την εργοδοσία η στάση της κυβέρνησης, όταν βλέπει τα ΜΑΤ να ορθώνονται απέναντι στους εργαζόμενους».

Ο Γ. Μαυρίκος συνέχισε λέγοντας ότι «απαιτούμε την επαναπρόσληψη. Ζητάμε να σταματήσει η παρουσία των ΜΑΤ έξω από τα καταστήματα. Ζητάμε έστω και αυτή τη στιγμή την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να δοθεί λύση. Διαφορετικά πρέπει να ξέρει η επιχείρηση "Τζάμπο" ότι δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε, να αγωνιζόμαστε και να είμαστε παρόντες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία και η εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ