Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο και στην Ελλάδα;

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο των Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Ελλάδα, όπως δήλωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί στις φυλακές της κρατούμενους του Γκουαντάναμο.

Η Αθήνα, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους εμφανίζεται πρόθυμη να «φιλοξενήσει» τους κρατούμενους των Αμερικανών στο Γκουαντάναμο, αν και όποτε τερματιστεί, η λειτουργία του κολαστηρίου. Η προθυμία των Ευρωπαίων να «εξυπηρετήσουν» το ανθρωπιστικό προφίλ του νέου Αμερικανού προέδρου, πιθανότατα αποτελεί συμβατική τους υποχρέωση έναντι των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Χτες η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτό το θέμα μετά τη σύνοδο Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα «ανοιχτό» θέμα προς συζήτηση στην ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς στη χώρα μας, τις προϋποθέσεις και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό και στη συνέχεια να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο, τονίζοντας ότι ήταν αίτημα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Κατά τα άλλα, η κατάσταση στη Γάζα, η ευρωπαϊκή ενεργειακή «ανασφάλεια» και οι προτεραιότητες της προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο, ήταν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε χτες κατά τη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν:

  • Οτι πρώτη προτεραιότητα - ζήτημα μεγάλης βαρύτητας - είναι η άμεση πρόοδος στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν στη Γάζα.
  • Οτι δεν έχουν επιτευχθεί πραγματικά, ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν είχαμε την ανταπόκριση που θα περιμέναμε στα αιτήματά μας.
  • Η άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα των διόδων είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.
  • Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Αίγυπτος για το ζήτημα αυτό, όπως και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση, παρέχουν μια στέρεη βάση για να υπάρξει ταχεία λύση.

Περί του ζητήματος της «ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», οι υπουργοί συνέκλιναν στα ακόλουθα σημεία:

  • Ενιαία αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
  • Υποδομές και διασυνδέσεις, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή την προώθηση έργων ειδικότερου ενδιαφέροντός τους.
  • Μηχανισμός έγκαιρης αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Υποστηρίχτηκε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν πνεύμα αλληλεγγύης υποστηρίζοντας τους εταίρους τους, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ