Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στάχτη στα μάτια των καπνοπαραγωγών

Σε καμία περίπτωση οι καπνοπαραγωγοί δε θα πάρουν πίσω ό,τι τους έκοψαν νέα ΚΑΠ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με ψευτο-μέτρα, παρηγοριά στον άρρωστο, επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς, που από το 2010 χάνουν το 50% της επιδότησης που δικαιούνται, ενώ από κοντά συνηγορούν και οι συμβιβασμένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και Καπνικής, όπως φάνηκε και μετά τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιμένει στο τροπάρι του ότι αυξήθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις στον καπνό από το 50% στο 70%. Ο Αλ. Κοντός συνεχίζει να μη λέει την αλήθεια στους καπνοπαραγωγούς και τι ακριβώς μπορούν να πάρουν από το δεύτερο πυλώνα, όπου θα μεταφερθούν οι κομμένες επιδοτήσεις τους, με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην πολιτική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ.

Το σίγουρο είναι ότι οι καπνοπαραγωγοί είτε καλλιεργούν πλέον, είτε όχι, δε θα πάρουν όλα τα λεφτά που χάνουν, ανεξαρτήτως της μορφής με την οποία μπορεί να τους δοθούν οι λεγόμενες στοχευμένες ενισχύσεις μέσω του δεύτερου πυλώνα. Στην πολιτική απόφαση για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ συμφωνήθηκε να δίνονται στοχευμένες ενισχύσεις στις εκμεταλλεύσεις, που χάνουν πάνω από 25% της άμεσης ενίσχυσης για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Αυτό βασικά αγγίζει τους πρώην καπνοπαραγωγούς, αλλά έτσι όπως γίνεται δεν τους αφορά όλους. Δηλαδή, αν ένας παραγωγός που δικαιούται ενίσχυση 10.000 ευρώ για όλες τις καλλιέργειές του και το μερίδιο του καπνού είναι 2.400 ευρώ, θα αποκλείεται από αυτή την ενίσχυση. Αλλά και όσοι θα έχουν να λαμβάνουν αυτή τη στοχευμένη ενίσχυση, δε θα παίρνουν ολόκληρη την επιδότηση που τους κόβεται, αλλά ένα ποσό που θα είναι κάτω και από το μισό. Και όσοι είναι να πάρουν ό,τι τελικά πάρουν, θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο (μπίζνες πλαν), πράγμα που φαντάζει ειρωνικό στην προκειμένη περίπτωση... Γιατί, για να πάρουν τα όποια χρήματα θα πρέπει να δηλώσουν αναδιάρθρωση, δηλαδή, να δηλώσουν εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας.

Οπως επίσης αναφέρεται, η ενίσχυση αυτή σε καμία περίπτωση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% της μειωμένης άμεσης ενίσχυσης για τον καπνό, σε σύγκριση με το 2009. Τα ποσά, πάντως, που ορίστηκαν είναι το πολύ μέχρι 4.500 ευρώ για το 2011, το πολύ μέχρι 3.000 ευρώ για το 2012 και το πολύ μέχρι 1.500 ευρώ για το 2013.

Δηλαδή, για να πάρει ένας καπνοπαραγωγός 4.500 ευρώ το 2011 θα πρέπει να δικαιούται ενιαία ενίσχυση 18.000 ευρώ, που από το 2010 θα μειωθεί κατά 9.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για να πάρει 3.000 ευρώ θα πρέπει να δικαιούται ενίσχυση 12.000 ευρώ και για να πάρει 1.500 ευρώ θα πρέπει να δικαιούται ενίσχυση 6.000 ευρώ. Και για το 2012 σε όλες τις περιπτώσεις το ανώτερο ποσό θα είναι μέχρι 3.000 ευρώ και για το 2013 μέχρι 1.500 ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές ότι πρόκειται για κοροϊδία. Στήθηκε μια γραφειοκρατική διαδικασία, που δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομικά οφέλη στους καπνοπαραγωγούς.

Επίσης, μέσω του δεύτερου πυλώνα δίνεται η δυνατότητα να χορηγηθούν στους καπνοπαραγωγούς εξισωτικές αποζημιώσεις, πρόωρες συντάξεις, καθώς επίσης να επιδοτηθούν για ...εκπαιδευτικά σεμινάρια, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αγροτουρισμό και άλλες εξωγεωργικές δράσεις. Μόνο που τα τρία τελευταία απαιτούν και συμμετοχή με ίδια κεφάλαια, τα οποία οι φτωχομεσαίοι καπνοπαραγωγοί δεν μπορούν να διαθέτουν εκ των πραγμάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο 2007 - 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» δεν περιλαμβάνεται τίποτα μέχρι τώρα για τον τομέα του καπνού, όπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το θέμα. Και είναι απορίας άξιο τι ακριβώς θα γίνει τελικά, τι τροποποιήσεις θα γίνουν και σε τι και πόσο θα ωφεληθούν οι καπνοπαραγωγοί, που πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο της νέας ΚΑΠ. Και τίθεται ακόμα ένα ζήτημα, για το πώς ακριβώς θα οριστούν οι καπνοπαραγωγικές περιοχές και ποιες θα οριστούν τελικά ως τέτοιες.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ