Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ψυχραιμία» συνιστά η κυπριακή κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ψυχραιμία» συνέστησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να σταματήσει να αποκαλεί «σύντροφο» τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, «στοχεύοντας να του προκαλέσει ατολμία», ενώ ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν αυτό είναι το πρόβλημα και δεν επιλύεται το Κυπριακό, να το σκεφθούμε και αυτό»... Οπως σημείωσε ο Χ. Ερτσακιτζά ο Μ. Ταλάτ, δεν είναι αυτός που γνώριζε ο Δ. Χριστόφιας τη δεκαετία του '80, ισχυριζόμενος ότι «η φιλοσοφία του Ταλάτ για ειρήνη, λύση, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική ανάπτυξη και δημόσια ευημερία δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει αναλάβει διαφορετικές ευθύνες τώρα».

Ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Κύπριος Πρόεδρος του εξέφρασε την επιθυμία του για λύση, αλλά ο ίδιος δεν είναι σίγουρος, εάν θα δεχτεί το είδος της λύσης, που προτείνει ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «η βασική μας αρχή σχετικά με ένα διακανονισμό στο Κυπριακό είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα. Η συνέχιση του ρόλου της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης έχει κρίσιμη σημασία για τους Τουρκοκυπρίους, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους διεθνείς θεσμούς».

Ο Στ. Στεφάνου σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές τόνισε ότι «τούτη την ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, σε μιαν προσπάθεια να εξευρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που για 34 χρόνια δεν έχει επιλυθεί, σημασία έχει να επικεντρωθούμε στην ουσία και να εργαστούμε στη βάση των όσων έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια ομοσπονδία που να έχει πολιτική ισότητα, έτσι όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτόν το στόχο, που και εδώ είναι η ουσία, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα λυθεί το Κυπριακό», ζητώντας να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Στ. Στεφάνου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για Κυπριακές Υποθέσεις, Τζεμίλ Τσιτσέκ, για «δύο κράτη και λαούς» στο νησί, και τις απειλές εκ μέρους Τούρκων στρατηγών σε σχέση με τα πετρέλαια στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι, παρακολουθούμε ασφαλώς προσεκτικά και το τι λέγεται και το τι γίνεται. Οι θέσεις μας είναι σαφείς, είναι δεδομένες και είναι και ρεαλιστικές, γιατί στηρίζονται πάνω σε ζητήματα που τα έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι δύο κοινότητες και σε ζητήματα που έχει υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ», ζητώντας υπομονή.

Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε αντίθετη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2009-2010 που θα διεξαχθεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ