Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Μεγάλη επιβάρυνση από τα επιτόκια

Στις άμεσες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα συγκαταλέγεται και το δημόσιο χρέος της χώρας. Η «στενότητα» και οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές έχουν πλέον οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κερδισμένοι είναι οι τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου με διάρκεια 10 ετών στο τέλος Σεπτέμβρη του 2008 είχαν εκτιναχτεί στο 4,96% από 4,84% τον Αύγουστο και 4,40% το Γενάρη. Δηλαδή από την αρχή του έτους καταγράφεται αύξηση πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα. Οι αποδόσεις αυτές διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου τράπεζες και άλλοι «θεσμικοί» μεγαλορεντιέρηδες τζιράρουν με τις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις ομολόγων. Τα επίπεδα που διαμορφώνονται στη «δευτερογενή αγορά ομολόγων» και γενικότερα στις χρηματαγορές αποτελούν ασφαλή δείκτη και καθορίζουν τα επιτόκια δανεισμού στις μελλοντικές δημοπρασίες κρατικού χρέους. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάθε αύξηση κατά 0,25 μονάδες επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο με 70 εκατ. ευρώ.

Οι αναταράξεις στη χρηματαγορά έχουν οδηγήσει και σε παραπέρα σημαντική απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης. Τη νύφη πληρώνουν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Στο τέλος Σεπτέμβρη το ελληνικό Δημόσιο (για 10ετείς τίτλους) έφτασε να πλήρωνε 0,77 εκατοστά της μονάδας πάνω από το γερμανικό κράτος. Η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες - μεγαλοδανειστές προτιμούν πλέον τις θεωρούμενες ασφαλέστερες τοποθετήσεις κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα να δανείζουν το γερμανικό δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ