Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σχολειό μαχητών του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στον Χρήστο Μαλτέζο στον «902 Αριστερά στα FM»

Στη θρυλική Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και στην εμβληματική προσωπικότητα του δολοφονηθέντος στις φυλακές της Κέρκυρας, Γραμματέα της Χρήστου Μαλτέζου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή 11.00-13.00 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Με την αυγή του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούνται και οι πρώτες οργανωμένες ομάδες νεολαίας, ξεχωριστές σε κάθε πόλη, ενώ στην πορεία ξεχώρισε η Σοσιαλιστική Νεολαία Αθηνών που ίδρυσε ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚΕ αργότερα. Μετά την ίδρυση του ΣΕΚΕ, οι μέχρι τότε αποκομμένες οργανώσεις νεολαίας άρχισαν να δρουν κάτω από την καθοδήγησή του, ενώ το 1920 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών Ελλάδας. Από την 1η Αυγούστου του 1922, περιοδικό της οργάνωσης ήταν «Η Νεολαία», που μετέπειτα έγινε και δεκαπενθήμερο περιοδικό της ΟΚΝΕ, το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας διεξήχθη από τις 28 Νοέμβρη έως τις 4 Δεκέμβρη 1922.

Η ΟΚΝΕ ρίχτηκε με όλες τις δυνάμεις της στην οργάνωση των νεανικών - λαϊκών αγώνων, αναπτύσσοντας πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα ευρηματικές μορφές πάλης και μετατρεπόμενη μέσα στο καμίνι του καθημερινού αγώνα σε σχολειό μαχητών του ΚΚΕ.

Στις κορυφαίες στιγμές της οργάνωσης περιλαμβάνονται η πάλη της ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο.

Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, η ΟΚΝΕ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενιαίας εθνικοαπελευθερωτικής πάλης της νεολαίας και για την ανάγκη αυτή ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη 1942 το ΕΑΜ Νέων, όπου προετοιμάστηκε το έδαφος για το σχηματισμό μιας πλατιάς οργάνωσης νεολαίας. Στις 23 Φλεβάρη 1943 με πρόταση της ΟΚΝΕ συγκροτήθηκε η ΕΠΟΝ.

Αφού η ΟΚΝΕ εργάστηκε με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία της ΕΠΟΝ, εξασφαλίζοντας της σωστό προσανατολισμό και καθοδήγηση, αυτοδιαλύθηκε.

Ο Χρήστος Μαλτέζος γεννήθηκε στα Μέθανα το 1908. Το 1925, φοιτητής της Νομικής Σχολής, έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και τον Οκτώβρη του 1937 έγινε Γραμματέας της Κεντρικής της Επιτροπής.

Το Μάη του 1938 πιάστηκε στην Αθήνα και βασανίστηκε απάνθρωπα στην Ασφάλεια. Μεταφέρθηκε στο κάτεργο της Κέρκυρας, στην Αχτίνα Θ΄ όπου τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν καθώς οι δήμιοι του ζητούσαν να κάνει «δήλωση μετανοίας».

Ο Χρήστος Μαλτέζος μέσα σε εκείνες τις συνθήκες έκανε απεργία πείνας, ενώ ανίκανοι να τον λυγίσουν, οι βασανιστές του τον έσυραν στο ψυχιατρείο των φυλακών για να φαίνεται ότι πέθανε εκεί. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν ήταν πολύ αργά.

Ο Χρήστος Μαλτέζος δολοφονήθηκε από τους φασίστες στις 22 Νοέμβρη 1938. Οι μόνες λέξεις που έβγαιναν από τα ματωμένα χείλη του σε όλη τη διάρκεια του μαρτυρίου του ήταν «Ζήτω το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ