Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
«Διαφωνεί» ... συμφωνώντας

Την άρνησή του να μπει σε «συζήτηση για μια μεταρρύθμιση - απάτη η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση - συγκόλληση των δήμων και των νομαρχιών», δηλώνει τώρα ο ΣΥΝ. Τα παραπάνω, που αναφέρονται σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι ο ΣΥΝ μπορεί άλλα να λέει, άλλα να εννοεί και άλλα να κάνει.

Και για να εξηγούμαστε, αρκεί μια ανάγνωση στις προτάσεις του ΣΥΝ, όπως επαναδιατυπώθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται:

1. Επιτελικό και όχι συγκεντρωτικό κράτος.

Αυτό, δηλαδή, που ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και αυτό ακριβώς που προωθείται αλλά σε κατεύθυνση αντιλαϊκή.

2. Αιρετή περιφέρεια ως β' βαθμός αυτοδιοίκησης με αιρετά όργανα στους νομούς και βασική αρμοδιότητα την ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Ακριβώς αυτό που είναι και η κυβερνητική πρόθεση, δηλαδή η θεσμοθέτηση της αιρετής περιφέρειας.

3. Ισχυροί δήμοι, δημοκρατικοί - αποτελεσματικοί με σαφείς αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

Αποτελεσματικότητα ζητά και η κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της και στην άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων (όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) που σημαίνει τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και τη διευκόλυνση της εμπορευματοποίησής τους.

Επιπλέον, σε χτεσινή της ανακοίνωση, η ΠΓ του ΣΥΝ θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ηγεσίες των οργάνων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ώστε να «συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δυναμικής». Αραγε, ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που συμμετέχουν στη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής και που στην ουσία συμφωνούν με τις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2»;

Θυμίζουμε ότι οι ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ:

  • Από κοινού στήριξαν τις επιλογές για ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της ΤΑ.
  • Προώθησαν τη μερική απασχόληση και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
  • Προωθούν την ανάθεση στην ΤΑ φορολογικής εξουσίας, δηλαδή την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους.
  • Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα χρήματα της ΤΑ.
  • Αποδέχτηκαν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Πρόνοια) που διασπά τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που έπρεπε να έχουν και οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.

Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις διατυπώνει ο ΣΥΝ για την προωθούμενη μεταρρύθμιση, δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία του - όπως αυτή έχει εκφραστεί και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο - με στόχο, να δημιουργηθούν μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση και προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ