Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ερχεται νέα θύελλα για τους εργαζόμενους

Η εταιρεία ανακοίνωσε την «απόσχιση» του τμήματος επισκευών, κατά τα πρότυπα του τμήματος τροχαίου υλικού

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου συνεχίζουν να ξεσπούν με αυξανόμενη ένταση στις πλάτες των εργαζομένων, όπως προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ

Eurokinissi

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου συνεχίζουν να ξεσπούν με αυξανόμενη ένταση στις πλάτες των εργαζομένων, όπως προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ
Σε τροχιά τεμαχισμού και διάλυσης έχει θέσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ιδιοκτήτρια γερμανική πολυεθνική εταιρεία «Thyssen Krupp», ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται δικαιώματα, κατακτήσεις και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων του ναυπηγείου. Με «φιρμάνι» της προς τους εργαζόμενους η εταιρεία προανήγγειλε την «απόσχιση» του τμήματος των επισκευών - το οποίο αποτελεί μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του ναυπηγείου - και τη μετατροπή του σε ξεχωριστή εταιρεία.

Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με το τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων), όπου ήδη «άρχισαν τα όργανα» σε βάρος των 200 εργαζομένων σε αυτό. Πριν λίγες μέρες η πολυεθνική με το «έτσι θέλω» απέλυσε εργαζόμενο από το τμήμα των τρένων, ο οποίος ήταν από τους «μόνιμους», δηλαδή είχε σύμβαση αορίστου χρόνου και εργαζόταν επί χρόνια στο ναυπηγείο!

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) χαρακτηρίζει την απόλυση παράνομη και καταχρηστική, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και αποτελεί πρόβα τζενεράλε «για τα επόμενα αντεργατικά βήματα της εργοδοσίας». Δηλαδή, συνεχίζει η ΕΕΝΣ, «η εργοδοσία δοκιμάζει τις αντιδράσεις μας μπροστά στις αντεργατικές επιλογές και εξελίξεις που έχει δρομολογήσει με τον τεμαχισμό του Ναυπηγείου».

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τα 6 χρόνια με ιδιοκτήτη του ναυπηγείου την «Thyssen». Για όσα τους υπόσχονταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ότι δηλαδή ο γερμανικός «κολοσσός» θα τους λύσει τα προβλήματα. Ακόμα, για την κυβέρνηση της ΝΔ, που «τα 'χει βρει» με την πολυεθνική σε βάρος των εργαζομένων και του ναυπηγείου, για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικότερα.

«Τώρα χρειάζεται δράση», τονίζει, και καταθέτει την πρότασή της για Γενική Συνέλευση των εργαζομένων άμεσα, ώστε να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα αποφασίζοντας αγωνιστικές, απεργιακές, κάθε μορφής κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. «Σαν "Εργοστασιακή Επιτροπή" - καταλήγει - εκτιμάμε ότι σήμερα που δοκιμάστηκαν, εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του δικομματισμού και απέτυχαν για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και στη Ναυπηγική Βιομηχανία είναι μονόδρομος η επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ