Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζει ο Μάλικι, αρνούνται οι ΗΠΑ την ύπαρξη συμφωνίας

Ερευνες κατοχικών στα συντρίμμια, κάπου στην Μπακούμπα

Associated Press

Ερευνες κατοχικών στα συντρίμμια, κάπου στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιμένει ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι στην πρόθεσή του, που καταγράφηκε μέσω της ανακοίνωσής του τη Δευτέρα, ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας υπάρχει αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και συγκεκριμένα ότι υπάρχει ο όρος της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι το 2011.

Η «σθεναρή» στάση του Ιρακινού πρωθυπουργού αποτελεί άμεση πρόκληση και μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζουν αναλυτές. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι υπήρξε επίτευξη τελικής συμφωνίας, ενώ προσθέτουν ότι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα βασιστεί αποκλειστικά στις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν στο Ιράκ. Ερμηνεία, που αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για επ' άπειρον παραμονή και κατοχή.

«Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για να μην υπάρχουν πλέον ξένοι στρατιώτες στο Ιράκ μετά το 2011», δήλωσε ο Νούρι Αλ Μάλικι σε ηγέτες φυλών στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που επέμεινε στην ύπαρξη ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και όχι απλώς ημερομηνιών -στόχων, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ. Πάντως, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη προθεσμία για την αποχώρηση όλων των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα του. Επίσης, το θέμα της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών και ιδίως όσων Αμερικανών εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας που δρουν στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι ακανθώδες ζήτημα που έχει θέσει επανειλημμένα η ιρακινή πλευρά απλώς για να λαμβάνει κάθε φορά την απόρριψη εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι διαπραγματευτές είναι ένα προσχέδιο της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, διαψεύδοντας τα περί επίτευξης συμφωνίας. «Μέχρι να έχουμε συμφωνία, δεν έχουμε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την ημερομηνία που ανέφερε ο Ιρακινός πρωθυπουργός ως τελική για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Τέλος, χθες στο Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και 71 τραυματίστηκαν. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στην περιοχή Τζαλάουλα, έξω από στρατολογικό γραφείο της αστυνομίας (150 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης), όπου τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, αντισυνταγματάρχης Αχμεντ Χαλίφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ