Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πιο δυνατοί μετά την απεργία

Με νέες κατακτήσεις βγήκαν οι οικοδόμοι από τη χτεσινή 24ωρη κινητοποίηση, στην οποία πρωτοστάτησαν το κλαδικό Συνδικάτο της πόλης και το Παράρτημά του στα εργοτάξια

Απεργοί οικοδόμοι έξω από την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση

Motion Team

Απεργοί οικοδόμοι έξω από την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση
Δυναμωμένοι και με νέες κατακτήσεις βγήκαν οι εργαζόμενοι στα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης από τη μάχη της χτεσινής 24ωρης απεργίας, που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης και το Παράρτημά του στα εργοτάξια του Μετρό. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, έδωσαν τη μάχη με καθολική σχεδόν συμμετοχή, κλιμακώνοντας την κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας, με την οποία κατάφεραν να πληρωθούν για τον Ιούνη.

Στη συνάντηση που είχαν τα προεδρεία του Παραρτήματος και του Συνδικάτου με την κοινοπραξία, η εργοδοσία δεσμεύτηκε, σε αυτή τη φάση, ότι θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα του Ιούλη σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι τις 10 Αυγούστου κι όσοι βγουν σε άδεια την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν την Παρασκευή 8 Αυγούστου. Επίσης, η μισθοδοσία των εργαζομένων θα καταβάλλεται ολόκληρη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η Κοινοπραξία υποχρεώθηκε ακόμα να δεσμευτεί ότι το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη θα πληρωθούν τα αναδρομικά που ισχύουν με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ των οικοδόμων.

Για την καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας, η εργοδοσία ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά από την Επιθεώρηση Εργασίας και δεσμεύτηκε ότι θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δήλωσε, επίσης, ότι θα εξετάσει και τα άλλα μισθολογικά αιτήματα του Συνδικάτου, όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της κοινοπραξίας μετά την εγκατάσταση του καινούριου επενδυτή στη θέση της ΑΕΓΕΚ (μίας από τις εταιρείες της κοινοπραξίας).

Παραμένουν σε επιφυλακή

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Β. Ρέβας, και ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Χρ. Καλαϊτζίδης, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για την εφαρμογή στην πράξη των όσων δεσμεύτηκε η εργοδοσία. Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων σημείωσε σχετικά με την αναδιάρθρωση της κοινοπραξίας και την εγκατάσταση του νέου επενδυτή στη θέση της εταιρείας ΑΕΓΕΚ: «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το γεγονός ότι μπαίνει άλλος επενδυτής στην κοινοπραξία. Ολες οι εταιρείες όταν αναλαμβάνουν ένα έργο, προσδοκούν να έχουν από αυτό ένα κέρδος. Το κέρδος αυτό μεγαλώνει όσο περισσότερο καταπατούν τα δικά μας τα δικαιώματα».

Το Παράρτημα του Συνδικάτου και οι εργαζόμενοι έδωσαν σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας από νωρίς το πρωί, ξεκινώντας από το εργοτάξιο της Βιβλιοθήκης, όπου ξεσήκωσαν και όσους εργάτες είχαν εξαναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εργοτάξια σε Καλοχώρι, Βαρδάρη και Σταθμό δε δούλεψαν καθόλου. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοτάξιο του Σταθμού, αποφασισμένοι να δυναμώσουν την κινητοποίηση που ξεκίνησαν και έχοντας παρακαταθήκη την κατάκτηση της πληρωμής του Ιούνη από τη στάση εργασίας της περασμένης Δευτέρας.

Με μαχητικότητα οι εργαζόμενοι του Μετρό έκαναν πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι», «1.400 βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Ο Β. Ρέβας, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους σημείωσε: «Αν κάτι θα λυθεί, θα λυθεί επειδή εμείς θα επιμείνουμε, θα λυθεί επειδή εμείς θα αγωνιστούμε, επειδή εμείς θα είμαστε ενωμένοι. Δε θα υποχωρήσουμε. Να είμαστε σε ετοιμότητα».

Σε άλλα εργοτάξια

Μέρος από τα δεδουλευμένα που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκε να καταβάλει η εργοδοσία της εταιρείας ΑΕΓΕΚ στα έργα της Εγνατίας Οδού. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας μέχρι προχτές, από την περασμένη Δευτέρα. Η εταιρεία τους χρωστούσε δεδουλευμένα δύο μηνών και χτες τους κατέβαλε τον ένα μήνα. Στο μεταξύ, απλήρωτοι για δύο μήνες είναι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ, οι οποίοι απασχολούνται στη Σήραγγα του ΟΣΕ στην περιοχή Μελίσση. Σήμερα, οι εργαζόμενοι ξεκινάνε επίσχεση εργασίας, έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα Αιγίου και Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ