Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέτωπο αγώνων και Τέχνη

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση εικαστικών στη Ζώνη του Περάματος

Από τα χτεσινά εγκαίνια της έκθεσης
Από τα χτεσινά εγκαίνια της έκθεσης
Με το χρώμα του μόχθου, του αγώνα και της αντίστασης «ντύθηκε» χτες η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Μέσα στο εργοτάξιο - ναυπηγείο, εκεί όπου ένα κομμάτι της εργατικής τάξης ματώνει καθημερινά από τη σκληρή δουλειά, τα ατυχήματα, την ανεργία, από την ασυδοσία των εφοπλιστών ο πολιτισμός έδωσε το «παρών» του. Λίγο μετά τις 9, η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Αγώνας - Αντίσταση - Πολιτισμός, Ανθρωποι - Χρώμα - Σίδερο ΙΙΙ» άνοιξε τις πύλες της. Ηταν η αρχή των εκδηλώσεων που διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα σωματεία της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας - με την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και φορείς του Περάματος) και θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιούνη.

«Είναι η μόνη πολιτιστική εκδήλωση στον τόπο μας, που πραγματοποιείται σε εργασιακό χώρο την ώρα της δουλειάς», ανέφερε στο χαιρετισμό του εκ μέρους των σωματείων της Ζώνης ο πρώτος γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης. «Μια εποχή που η κυρίαρχη αστική ιδεολογία προσπαθεί να χειραγωγήσει και πολιτιστικά τις λαϊκές μάζες με υποκατάστατα φτηνής υποκουλτούρας, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι με τα πρωτοπόρα τμήματά τους αντιστέκονται κι ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας και δημιουργίας με την ποιοτική και τακτική τέχνη που εμπνέεται από τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, την κοινωνική ζωή, τα προβλήματά τους και τους αγώνες τους». «Ευχόμαστε», κατέληξε «αυτή η πρωτοβουλία μας που συνδέεται με την ολόπλευρη ανάπτυξη αγώνων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας ν' αποτελέσει το ερέθισμα για παραπέρα πολύμορφες, αγωνιστικές, και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Εκ μέρους των 115 εικαστικών δημιουργών που συμμετέχουν, χαιρέτισε η Γεωργία Πετρούλια: «Δουλέψαμε μήνες στα εργαστήριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά, «με τα δικά μας "όπλα", το πινέλο, το χρώμα, το γύψο, το κάρβουνο, στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε το μόχθο σας, τη δουλειά σας, τον αγώνα και την πάλη σας ενάντια στην εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, τους μεγαλοεφοπλιστές. Ο αγώνας σήμερα γίνεται κοινός».

Η χτεσινή βραδιά έκλεισε με παράσταση της χορευτικής ομάδας της ΚΝΕ, «Οι γειτονιές του κόσμου». Στις χτεσινές εκδηλώσεις παρευρέθηκε μεγάλη αντιπροσωπεία του KKE. Τα μέλη της ΚΕ του, Ελπίδα Παντελάκη και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Γιώργος Τούσσας και ευρωβουλευτής, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Βέρα Νικολαΐδου και αντιπρόεδρος της Βουλής, Διαμάντω Μανωλάκου και βουλευτής, η Εύα Μελά, βουλευτής. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς και ο Κουβανός δημοσιογράφος συγγραφέας Ούλισες Εστράδα, μέλος του ΚΚ Κούβας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ