Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απροετοίμαστοι στη νέα αντιπυρική περίοδο

Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων εποχικών δασοπυροσβεστών

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων εποχικών δασοπυροσβεστών
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, με θέμα την αντιπυρική περίοδο και το Πυροσβεστικό Σώμα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Δήμος Κουμπούρης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης, Τάκης Τσιόγκας και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Με δεδομένη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μάη 2008 και μετά την πολύπαθη εμπειρία της περσινής περιόδου όπου θρηνήσαμε δεκάδες θύματα, απωλέσθηκαν περιουσίες και καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και αγροτικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, καθώς επίσης και τις τραγικές ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

α. Ποιες ενέργειες έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με:

  • Τη διάνοιξη ή συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου για την προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων, την κατασκευή ή συντήρηση ζωνών πυροπροστασίας, εγκατάστασης πυροσβεστικών υδροδοτικών δικτύων. Ποια κονδύλια έχουν διατεθεί και με ποιο κριτήριο έγινε, αν έγινε, η κατανομή τους.
  • Την εγκατάσταση νέων και συντήρηση των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων που θα συμμετέχουν στην προσβολή των εστιών των πυρκαγιών. Δόθηκαν και αν ναι ποιες πιστώσεις ανά Νομαρχία.
  • Την αποθήκευση καυσίμων για ανεφοδιασμό των ιπτάμενων αεροσκαφών ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.
  • Την ασφαλή εναέρια μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων από αστικά κέντρα στην περίπτωση εκτεταμένων πυρκαγιών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με δεδομένη την αριθμητική ανεπάρκεια του προσωπικού, καθώς και τα μέτρα που παίρνονται, έτσι ώστε οι δυνάμεις που θα μένουν να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τοπικές πυρκαγιές αλλά και γενικότερα, άλλα συμβάντα.
  • Τη διαχείριση των εναέριων μέσων από εκπαιδευμένους εναέριους και επίγειους συντονιστές.
  • Την άμεση και σωστή πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με την πορεία μιας πυρκαγιάς, τις διατιθέμενες δυνάμεις, την εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.
  • Την προμήθεια θερμικών καμερών για την απεικόνιση της πορείας των πυρκαγιών και τη διασύνδεσή τους με τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα που προμηθεύτηκε το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, καθώς επίσης με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του ΠΣ.
  • Την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για δασικές πυρκαγιές (ατομικές μάσκες προστασίας, κράνη, φανοί, γάντια κ.λπ.) τόσο για το μόνιμο όσο και για το εποχικό προσωπικό και πότε πρόκειται να υλοποιηθεί με τη χορήγηση αυτού στους πυροσβέστες.
  • Την επαναπρόσληψη των δέκα ιδιωτών χειριστών των ελικοπτέρων. Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω ήταν παράλληλα εκπαιδευτές και αξιολογητές των πυροσβεστών χειριστών για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και απολύθηκαν το Φλεβάρη, αφού έληξε ο χρόνος της ετήσιας σύμβασής τους και δεν έχουν προσληφθεί ακόμη. Η αναγκαιότητα εργασίας τους στην υπηρεσία αυτή είναι και για χειριστικούς, εκπαιδευτικούς και λοιπούς λόγους απόκτησης ικανότητας των πυροσβεστών χειριστών για να χειρίζονται μόνοι τους και τους δύο τύπους ελικοπτέρων που κατέχει το ΠΣ μετά την αποδέσμευση της πτητικής λειτουργίας των ελικοπτέρων από την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ.
  • Τη φύλαξη των χωματερών από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, από τις οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν πλείστες πυρκαγιές.

β. Ποια κονδύλια διατέθηκαν το 2008 στις Νομαρχίες για λήψη μέτρων πυροπροστασίας και λοιπές δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους (πυροφυλάκια, καθαρισμοί - αποψιλώσεις χώρων, αντλιοστάσια, βυτιοφόρα, διάνοιξη δασικών δρόμων, ζώνες πυροπροστασίας, υδροδοτικά δίκτυα, αντλιοστάσια κ.λπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές ελλείψεις στην πυροπροστασία(2023-07-04 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Κύθηρα και Αχαΐα(2022-08-25 00:00:00.0)
Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και «ψίχουλα» στην Πυροσβεστική(2021-06-16 00:00:00.0)
Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στην Κόρινθο(2020-07-24 00:00:00.0)
Πυρκαγιά σε άλσος κοντά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής(2017-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ