Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΥΜΑ» ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Δυναμική απάντηση στην τρομοκράτηση των προσφύγων

Συγκέντρωση οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πικετοφορία στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πικετοφορία στην Πάτρα
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Δυναμική απάντηση στο πογκρόμ της Αστυνομίας σε βάρος των Αφγανών προσφύγων που συνεχίζεται για έκτη μέρα στην Πάτρα, έδωσαν χτες το βράδυ κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές με πικετοφορία που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους.

Απέναντι στην αστυνομοκρατία και την επιχείρηση - σκούπα που έχει εξαπολύσει η αστυνομία με τη στήριξη των τοπικών αρχών και στις εκατοντάδες συλλήψεις που έχουν γίνει από την περασμένη βδομάδα με στόχο την οριστική εκδίωξή τους από την πόλη, οι κομμουνιστές και το λαϊκό κίνημα απαντούν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ανυπακοή στους νόμους του κεφαλαίου. Οχι στο Ευρωσύνταγμα -στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πλήθος κόσμου διαδήλωσε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τις πικέτες να δίνουν το στίγμα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Οχι στους ευρωφύλακες. Τώρα πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Με κεντρικά συνθήματα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών», «Ελληνες εργάτες και αλλοδαποί, ίδια η εκμετάλλευση, ίδιοι οι σκοποί», η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αναρτήθηκαν οι πικέτες στην πρόσοψη του κτιρίου.

Οργανωμένη λαϊκή αντίδραση

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Τριών Συμμάχων, ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος, υπογράμμισε στην κεντρική του ομιλία: «Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Εδώ και τώρα να δημιουργηθούν σταθμοί υποδοχής και όχι καταυλισμοί - γκέτο. Σε όσους θέλουν πολιτικό άσυλο, να τους χορηγηθεί άμεσα και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε χώρες που επιθυμούν». Και πρόσθεσε: «Ετσι κι αλλιώς η έκδοση εγγράφων για τον κάθε πρόσφυγα δε γίνεται να ανησυχεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ, από τη στιγμή που θεωρούν τους λαούς εν δυνάμει τρομοκράτες, μας παρακολουθούν είτε μέσω της συνθήκης του Σένγκεν είτε της ΕΥΠ. Αυτό που φοβούνται είναι η οργή και η αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε οργανωμένη λαϊκή αντίδραση που θα αμφισβητεί την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Καταλήγοντας τόνισε: «Είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα να μείνει ή να φύγει ο καταυλισμός - χαβούζα. Η αιτία του προβλήματος είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, είναι οι συμφωνίες που συναποφάσισαν στην ΕΕ για την επαναπροώθηση και φυλάκιση των μεταναστών».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας «Πάτρα - Μπροστά», ο οποίος κατήγγειλε τον Νομάρχη και τον δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ πως «με κραυγές ρατσισμού και πρακτικές ακραίες ξενοφοβικές, αρνούνται να παράσχουν οποιαδήποτε συνδρομή στους πρόσφυγες, υποθάλπουν και ενθαρρύνουν ακραίες αντιλήψεις και πάνω από όλα ευθυγραμμίζονται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ