Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Συνεχίζουμε με την ίδια ορμή

Προκήρυξη της Οργάνωσης για τους μαθητές, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

«Καταφέραμε πολλά, μπορούμε περισσότερα, μπορούμε να νικήσουμε. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, μ' ένα μαθητικό κίνημα δυνατό - ρωμαλέο, που μαζί με όλο το λαό μπορεί να καταφέρει μια μεγάλη νίκη!». Με την προκήρυξη στο χέρι, τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούν εξορμήσεις σε σχολεία, ενημερώνοντας τους μαθητές για τις νέες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας και στέλνοντας συγχρόνως το μήνυμα ότι «συνεχίζουμε με την ίδια ορμή, την ίδια ζωντάνια»

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά στα ενιαία Λύκεια και στα ΤΕΕ: «Στο Ενιαίο, ήδη, ζεις τους εξοντωτικούς ρυθμούς, σχολείο, σπίτι, φροντιστήριο. Ελπίζεις να 'σαι λίγο πιο τυχερός απ' τους συμμαθητές σου, που αναγκάστηκαν να παρατήσουν το λύκειο, για να πάνε σε κάποιο ΤΕΕ ή άρχισαν να ψάχνουν για δουλιά. Μόνο που για να επιβιώσεις δε χρειάζεται τύχη», επισημαίνεται στην προκήρυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΤΕΕ τονίζεται: «Στο ΤΕΕ, ξέρεις καλά πως θα βρεθείς σε μια τάξη χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλία, χωρίς αναλυτικά προγράμματα, να αναρωτιέσαι τι κάνεις και πού βρίσκεσαι...».

Σ' αυτά τα τρία χρόνια εφαρμογής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνει η ΚΝΕ, «διαπίστωσες πόσο δίκιο είχες, όταν με τις πορείες, τις καταλήψεις, τα συλλαλητήρια διεκδικούσες: Ολόπλευρη μόρφωση για όλους, κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων, δημοκρατία στα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, τονίζεται: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και το ξέρουν, γι' αυτό αναγκάστηκαν ν' αρχίσουν τις εκπτώσεις, τις υποχωρήσεις. Τώρα ξέρουμε πως... Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα». Και αυτό «μας το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, όταν μπροστά στο φόβο των δικών μας αγώνων αναγκάζονται να μειώσουν τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, να μειώσουν τα εσωτερικά διαγωνίσματα, να ταυτίσουν τη διδακτέα με την εξεταστέα ύλη, να... να...».

Ομως, «εμείς δε μασάμε, ξέρουμε καλά πως η εκπαιδευτική τους μεταρρύθμιση φτιάχτηκε για λίγους και δεν αλλάζει». Γιατί «θα συνεχίσει να πετάει τα παιδιά του λαού έξω απ' το λύκειο. Θα συνεχίσουν οι γονείς μας να πληρώνουν ολόκληρους μισθούς στα φροντιστήρια. Θα συνεχίζει να μας παρέχει λειψή και αποσπασματική γνώση. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για μια ελεύθερη ώρα για μια βόλτα ή έναν καφέ. Θα συνεχίσουν τα ΤΕΕ να "λειτουργούν" χωρίς βιβλία, αίθουσες, εργαστήρια και καθηγητές. Χωρίς να δίνουν γνώσεις, επαγγελματικά εφόδια, χωρίς να κατοχυρώνουν επαγγελματική ειδίκευση και δικαιώματα».

Τονίζεται, μάλιστα, ότι οι μαθητές για να νικήσουν πρέπει όλοι μαζί, όπως και πέρσι, ν' αγωνιστούν για ένα κίνημα που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Μαζικό, γιατί «η μεταρρύθμιση μάς αφορά όλους. Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε». Συλλογικό - οργανωμένο, γιατί «μέσα απ' τις μαθητικές κοινότητες, τα μαθητικά συμβούλια, τις γενικές συνελεύσεις, η δυναμική μας πολλαπλασιάζεται». Συντονισμένο: «Ο αγώνας στο σχολείο μας συντονίζεται μ' όλα τα σχολεία του δήμου και της πόλης μας».

Η ΚΝΕ, στην προκήρυξη, δίνει την υπόσχεση ότι «συνεχίζουμε, γιατί θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Παλεύουμε για 12χρονο βασικό, υποχρεωτικό για όλους». Μάλιστα, «μέσα από τους αγώνες μας αναδείχτηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός μαχητικού Μετώπου Παιδείας. Αυτός είναι ο δρόμος της προοπτικής και της ελπίδας. Ο αγώνας μας με όλο το λαό είναι μονόδρομος».

Σε ό,τι αφορά τη δράση της ΚΝΕ, αναφέρεται στην προκήρυξη: «Εμάς τους Κνίτες και τις Κνίτισσες δε μας γνώρισες τώρα. Γνωριστήκαμε στις διαδηλώσεις, στα μπλόκα, στις καταλήψεις, σε κάθε γειτονιά. Στα ίδια θρανία ζούμε το άγχος, τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δε θα σε "στήσουμε" στο νέο ραντεβού μας. Ελα μαζί μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταργούνται 61 απογευματινά ΤΕΕ(2006-08-23 00:00:00.0)
«Τεράστιο το μορφωτικό και κοινωνικό έλλειμμα»(2001-07-14 00:00:00.0)
Σε δίκη σέρνονται 45 μαθητές(2001-02-14 00:00:00.0)
Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για Παιδεία που θα μορφώνει(2000-11-07 00:00:00.0)
Οπου κλείνει ένα σχολειό...(2000-02-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με καταλήψεις και πορείες(1999-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ