Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Στάχτη στα μάτια» για το «ευρωσύνταγμα»

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Υπεγράφη την Τετάρτη, 12 Δεκέμβρη, σε επίσημη τελετή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες. Αυτή είναι η δεύτερη διακήρυξη αναφορικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υπογράφεται στην Ενωση, μετά το Δεκέμβρη του 2000, προκειμένου να «έχει δεσμευτική ισχύ», διά της αναβίωσης του «ευρωσυντάγματος», που υπεγράφη χτες, στη Λισαβόνα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γραπτή δήλωσή της αναφορικά με το «πανηγυρικό γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κακόγουστη παράσταση αποτέλεσε η "πανηγυρική" υπογραφή του "Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων", στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την προώθηση "ευρωσυντάγματος", που απορρίφθηκε από τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετονομάστηκε τώρα σε "Συνθήκη της Λισαβόνας", ώστε να ξεπεραστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Ο Χάρτης χρησιμοποιείται για να ρίξει "στάχτη στα μάτια των λαών" και σαν άλλοθι για την επικύρωση του μετονομασμένου, αντιλαϊκού και βαθιά αντιδραστικού "ευρωσυντάγματος".

Το μόνο που καταφέρνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου είναι να αποδεικνύουν το φαρισαϊσμό τους. Στα λόγια διακηρύσσουν το σεβασμό τους στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ στην πράξη αφαιρούν ουσιαστικά το δικαίωμα των λαών να εκφράσουν τη βούλησή τους, με δημοψηφίσματα για την Ευρωσυνθήκη. Οι παράτες και οι πανηγυρισμοί τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι το μόνο "δικαίωμα" που αναγνωρίζουν είναι η υπέρτατη αρχή στην οποία θεμελιώνεται το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ.

Θέλουν να υποτάξουν κάθε ατομικό δικαίωμα και δημοκρατική ελευθερία που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες των λαών της Ευρώπης. Θεμέλιο του Χάρτη αποτελεί το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας, γι' αυτό και θεσπίζει το "δικαίωμα" της ανταπεργίας (λοκ-άουτ) των εργοδοτών, που είχε καταργήσει με την πάλη της η εργατική τάξη.

Τα όποια δικαιώματα και ελευθερίες προβλέπει για τους εργαζομένους, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη κλπ., υποβιβάζονται σε απλό ευχολόγιο, που δε δεσμεύει καμία κυβέρνηση ή όργανο της ΕΕ. Η ΕΕ, προσδίδοντας νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα στο Χάρτη, περιορίζει δραματικά την προστασία των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών στο κατώτατο επίπεδο και υποβαθμίζει τις συνταγματικές αρχές και τις διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Ουσιαστικά αφαιρεί δικαιώματα από τον εργαζόμενο και παραχωρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα στον εργοδότη. Ο πολυδιαφημισμένος Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων είναι όχι απλά ανεπαρκής, αλλά επικίνδυνος για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε θεσπίζεται για να κατοχυρώσει, αλλά αντίθετα για να περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην ΕΕ στο κατώτερο ιστορικά επίπεδο από τη θέσπιση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μετά.

Οι λαοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους ελιγμούς των πολιτικών απολογητών των μονοπωλίων. Χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη τους για να επιβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την Ευρωσυνθήκη σε κάθε χώρα και να διατρανώσουν ένα δυνατό ΟΧΙ στο καμουφλαρισμένο "ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ