Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εσπασε και το φράγμα των 20 δισ. ευρώ

Στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 20,9 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ πέρσι και ανήλθε στο 9,3% του ΑΕΠ

Νέο ρεκόρ σημείωσαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2007, γεγονός που αποτυπώνει - μεταξύ άλλων - και τη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στο εξεταζόμενο διάστημα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις εμπορικές και κάθε είδους συναλλαγές της χώρας μας με το εξωτερικό) έφτασε τα 20,9 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Δηλαδή στο φετινό εννιάμηνο, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,8 δισ. ευρώ ή 29,8%. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ (πριν την αναθεώρηση των στοιχείων του κατά 9,6%) το έλλειμμα του ισοζύγιου τρεχουσών συναλλαγών, σκαρφάλωσε στο 9,3% από 7,2% πέρσι!

Η ΤτΕ αποδίδει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου «στην αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος», παρά το γεγονός ότι - με εξαίρεση το ισοζύγιο υπηρεσιών - χειροτέρευση παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα επιμέρους ισοζύγια (εισοδημάτων, τρεχουσών μεταβιβάσεων). Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, τα επιμέρους στοιχεία (που συνθέτουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) παρουσίασαν στο 9μηνο την εξής εικόνα:

  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ανήλθε στα 29,9 δισ. ευρώ από 26,1 δισ. ευρώ πέρσι. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 3,8 δισ. ευρώ και ανήλθε στο 13,3% του ΑΕΠ (πριν την αναθεώρηση των στοιχείων) από 12,4% του ΑΕΠ πέρσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 2.747 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.288 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 248 εκατ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισοδημάτων ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ. Η επιδείνωση αποδίδεται στις αυξημένες καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη που καρπώνονται οι κάθε είδους μεγαλοεισοδηματίες και ρεντιέρηδες, μεταξύ αυτών και εκείνοι που θησαυρίζουν από τους τόκους του δημόσιου χρέους.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 354 εκατ. ευρώ (από 2,3 δισ. πέρσι έπεσε φέτος στα 1,9 δισ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων κατά 367 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ αυξήθηκαν μόλις κατά 13 εκατ. ευρώ.
  • Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών, ανήλθε στα 13,8 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ πέρσι καταγράφοντας αύξηση 755 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Σεπτέμβρη του 2007 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 487 εκατ. ευρώ (ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη του 2006).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ