Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνία για την αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν, στο πλαίσιο του συνεδρίου, την πλήρη συμφωνία τους στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση και για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και για τα οικονομικά των δήμων

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίουτης ΚΕΔΚΕ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίουτης ΚΕΔΚΕ
(Της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Σε βήμα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ξεπουλά τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτική ήταν η συναίνεση του δικομματισμού στο μοντέλο αξιοποίησης των καμένων εκτάσεων της Ηλείας - στο έδαφος της οποίας και συγκεκριμένα στο Κάστρο Κυλλήνης επελέγη να γίνει ...συμβολικά το συνέδριο - που παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία, είτε αυτό αποκαλείται Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών, είτε βιώσιμη «πράσινη ανάπτυξη», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του.

Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, και τον Γ. Παπανδρέου - ούτε και τους αιρετούς που χειροκροτούσαν με θέρμη - κατά τ' άλλα να ...εκφράσουν δημόσια τη λύπη τους για την καμένη γη. Πατώντας μάλιστα στην τραγωδία σε αυτήν, αλλά και στην υπόθεση των Ζωνιανών, επιχείρησαν να πείσουν ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με λιγότερους σε αριθμό αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς θα τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο. Πώς; Μεταφέροντας λειτουργίες του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό κόστος αυτών.

Οι νέες αρμοδιότητες που ζητούν οι δήμαρχοι να αναλάβουν οι δήμοι, όπως, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, είναι προφανές ότι απαιτούν μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές μονάδες, ικανές να τις ασκήσουν σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο και θα παραχωρηθούν πιο εύκολα τέτοιες δραστηριότητες, υπηρετώντας έτσι το στόχο της διάσπασης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα τους.

ΚΕΔΚΕ: Πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Το ρόλο του εκφραστή της πολιτικής των δυνάμεων του δικομματισμού αλλά και του ΣΥΝ ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος παρουσίασε το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η νέα διοικητική δομή. Συγκεκριμένα, ζήτησε τη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας από το 2010, τη συνένωση δήμων και τη θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων έθεσε την ανάληψη από τους δήμους φορολογικής εξουσίας.

Την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση, οι λεγόμενοι ΚΑΠ, προτείνεται να αποτελέσει έναν εξισορροπητικό μηχανισμό ανάμεσα σε δήμους που μπορούν να έχουν έσοδα από φόρους και δήμους που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Ξανατέθηκε το αίτημα χρηματοδότησης κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως, παιδικοί σταθμοί, δημοτική αστυνομία, κλπ., τις οποίες, θυμίζουμε, με χαρά είχαν αναλάβει οι δήμαρχοι, παρά τις φωνές που έλεγαν ότι θα επιβαρύνουν την τσέπη του δημότη, όπως και γίνεται.

Περί κλοπής

Την πλήρη σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική δομή της χώρας εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε το ...όραμά του για ένα επιτελικό κράτος, τις πολιτικές του οποίου θα ασκεί η Αυτοδιοίκηση, κάτι που ονόμασε ...αποκέντρωση. Μόνο που στην πραγματικότητα, η λεγόμενη αποκέντρωση είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση προς όφελος του κεφαλαίου. Διαπίστωσε, μάλλον όψιμα, διαφθορά του κεντρικού κράτους που μεταφέρεται στο τοπικό επίπεδο και στηλίτευσε την κυβέρνηση που δεν έχει αποδώσει τους παρακρατημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ξεχνώντας ότι και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ασκούσε την ίδια πολιτική κλοπής των χρημάτων των δήμων κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος υπερθεμάτισε για τη συμφωνία της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας να αποδοθούν στην ΤΑ 1,5 δισ. ευρώ από τα παρακρατημένα, όταν αυτά ανέρχονται σε πραγματικές τιμές σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για τον νέο «Καποδίστρια» επαναλαμβάνοντας ότι θα μειωθούν οι δήμοι ώστε να είναι αποτελεσματικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ