Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΤΕΣ 22 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Συνεχίζεται ο εφιάλτης της φωτιάς

Τεράστιες οι καταστροφές σε Γράμμο - Μεσσηνία. Πολλά μέτωπα στη Μακεδονία

Motion Team

Ο εφιάλτης της φωτιάς παρέμενε και χτες αφού 22 μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη χώρα. Μέχρι χτες το απόγευμα σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στην Αιγιάλεια Αχαΐας, που καταστρέφει την περιοχή από την περασμένη Τρίτη. Η φωτιά επεκτάθηκε σε Καλάβρυτα, Διακοφτό, Ακράτα. Νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Φλάμπουρα του Δήμου Καλαβρύτων, κατακαίγοντας δασική έκταση.

Σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στη Μεσσηνία, στο Δήμο Νέστορος, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν προχτές τα χωριά Μανιάκι, Παπαφλέσσας, Αγιος Απόστολος και Βλάσση. Στο Μανιάκι εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά χτες το μεσημέρι στον οικισμό Σκάλα του Δήμου Μελιγαλά στη Μεσσηνία. Η φωτιά πήρε διαστάσεις, καίγοντας καλλιέργειες, αλλά και δασική έκταση.

Στο μεταξύ, τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Γράμμο. Συγκεκριμένα, στο Νομό Καστοριάς, παρέμεναν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Κοτύλη, το Πεύκο και την Κυψέλη στο Δήμο Νεστορίου. Χτες, υπήρχαν πάνω από 25 μεγάλες εστίες και πολλές μικρότερες, ενώ για μια ακόμη μέρα δεν παρουσιάστηκαν εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικό έργο στην πυρόσβεση, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και ότι έχει καεί το 80% της μαύρης πεύκης. Υπολογίζεται ότι στο Γράμμο έχουν καεί μέχρι τώρα 30.000 στρέμματα δάσους. Τις πληγείσες περιοχές στο Γράμμο θα επισκεφθεί σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Πολλά μέτωπα στη Μακεδονία

Στο Νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ασσηρο το μεσημέρι υπήρξε μια αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Πολυδένδρι. Χρειάστηκε να επέμβουν αεροπλάνα που επιχειρούσαν και στην Πιερία. Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι κάηκαν 10.000 στρέμματα.

Στο Νομό Πιερίας, μαινόταν η πυρκαγιά στην αγροτική περιοχή Φτέρι, που έχει επεκταθεί από τη φωτιά στη δασική έκταση στο Βελβεντό της Κοζάνης. Οι εστίες ήταν πολλές και δεν ήταν εύκολη η πυρόσβεση με επίγεια μέσα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η έλλειψη εναέριων μέσων τις δύο προηγούμενες μέρες συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς από το Νομό Κοζάνης στην Πιερία.

Σε ύφεση ήταν η φωτιά στο Νομό Φλώρινας, στην Κρυσταλλοπηγή, όπως και στην περιοχή των Πρεσπών. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχε όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Φλώρινας. Ομως από το απόγευμα πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει στην Αλβανία, πλησίαζε απειλητικά τα σύνορα με τη χώρα μας. Στο Νομό Σερρών, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Λαγκάδι Νιγρίτας κατασβέστηκε, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ