Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μυριόστομο το στερνό «αντίο» στον Β. Εφραιμίδη

Το τελευταίο «αντίο» σε ένα μεγάλο κομμουνιστή, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον Βασίλη Εφραιμίδη, είπαν χτες εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία. Η ατμόσφαιρα στο Α΄ Νεκροταφείο όπου έγινε η κηδεία του βετεράνου αγωνιστή, βαριά. Φορτισμένη από την οδύνη.

Η κηδεία πάνδημη. Φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι στη ζωή και στον αγώνα, ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον Βασίλη Εφραιμίδη, που κέρδισε επάξια το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων με την ανιδιοτέλεια, το ήθος, την αστείρευτη δύναμή του, την προσφορά του στον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της εργατικής τάξης...

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και εκατοντάδες φωνές να σμίγουν σε μία, φωνάζοντας ξανά και ξανά «Τιμημένο ΚΚΕ» - «Κ-Κ-Ε το κόμμα σου λαέ» και «Αθάνατος», το πλήθος υποδέχτηκε το φέρετρο με τη σορό του Βασίλη Εφραιμίδη, σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη και τη σημαία του Κόμματος που ακούραστα υπηρέτησε. Τα ίδια συνθήματα, που εξέφραζαν την υπόσχεση και δέσμευση των συντρόφων του πως θα πορευτούν στα βήματά του για τη δικαίωση των οραμάτων του, συντάραξαν πολλές φορές το χώρο, ως την τελευταία στιγμή...

Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στο πλευρό του, τιμητική φρουρά, στάθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ο Δημήτρης Γόντικας και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τους Δ. Κουτσούμπα, Θ. Τζιαντζή, Σπύρο Χαλβατζή, μέλη του Πολιτικού Γραφείου και Ν. Κυριακίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κόμματος, στελέχη μέλη της ΚΕ, της ΚΟΑ, της Κομματικής Οργάνωσης όπου ανήκε και τέλος της ΚΝΕ.

Πολύ πριν τις 5.30μ.μ. ο κόσμος άρχισε να συρρέει στο Α΄ Νεκροταφείο, ανάμεσά τους πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ο Χαρίλαος Φλωράκης, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, ευρωβουλευτές. Εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, παράγοντες της κοινωνικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων που με πόνο ψυχής αποχαιρέτησαν έναν άξιο συναγωνιστή τους, αντιπροσωπείες εργατικών και επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από όλη την Αττική.

Από νωρίς ο χώρος γύρω από την εκκλησία γέμισε ασφυκτικά από δεκάδες στεφάνια. Ανάμεσά τους της ΚΕ του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη», του «902», της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του Κ. Καραμανλή και του Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, υπουργών, κομμάτων, ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων, της ΚΕ του ΑΚΕΛ, του πρέσβη της Παλαιστίνης και της πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΕΔΥΕ, Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ από όλη την Ελλάδα, της ΕΣΑΚ, του ΠΑΜΕ, εργατικών συνδικάτων και αντιστασιακών οργανώσεων, της «Αυγής», δήμων και πολλά άλλα.

Δεκάδες και τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και οι ανακοινώσεις που φθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και στους οικείους του και που η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ