Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στον αγώνα κατά της ΚΑΠ!

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, που θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη

ICON

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη βδομάδα που διανύουμε έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς θα κορυφωθεί με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη.

Στην Καρδίτσα, όπου, εδώ και μέρες, τρακτέρ έχουν βγει σε πλατείες χωριών, αποφασίστηκε η συνένωση των αγωνιστικών δυνάμεων, με τη συγκέντρωση των τρακτέρ στο Δέλτα Καρδίτσας, την Πέμπτη 1 Μάρτη. Η κινητοποίηση θα έχει ενωτικό, αγωνιστικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, που έχουν κοινά προβλήματα και κοινούς στόχους. Με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, στρέφονται κατά της νέας ΚΑΠ, αντιπαλεύοντας τη διαχειριστική λογική που προωθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι φιλοευρωπαϊκοί αγροτοσυνδικαλιστές, η οποία τους σπρώχνει στη διαίρεση και τη διχόνοια για το μοίρασμα των «ψίχουλων της φτώχειας» που «προσφέρει» η ΚΑΠ. Αγωνίζονται για διεύρυνση του εισοδήματός τους, για βελτίωση της ζωής του αγρότη και, γενικότερα, των κατοίκων της υπαίθρου. Αμεσα διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ουσιαστική αποζημίωση για τις καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, μείωση του κόστους παραγωγής, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων κ.ά.

Στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, συνεχίζει την προσπάθεια για τη συγκέντρωση δυνάμεων στις επαρχίες - τρακτέρ βγήκαν στην Αγιά και τη Νίκαια, το ίδιο αναμένεται να γίνει στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο - με προοπτική το συντονισμό της πάλης σε νομαρχιακό επίπεδο. Την περασμένη Κυριακή, κτηνοτρόφοι από τα χωριά Γόννοι, Αργυροπούλι, Μακρυχώρι, Πυργετός, Συκούριο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Τέμπη, όπου έχυσαν γάλα και διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στα Τρίκαλα, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, αγρότες του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο Δέλτα Φαρκαδόνας.

Στη Μαγνησία, αγρότες από τις περιοχές Αερινού, Βελεστίνου και Περίβλεπτου, την Κυριακή παρέταξαν τρακτέρ, σε παράπλευρο δρόμο της Εθνικής, στο ύψος του κόμβου Αερινού, καλώντας κι άλλους αγρότες του νομού να μπουν στον αγώνα.

Στη Φθιώτιδα, τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

  • Αύριο Τετάρτη, 28 Φλεβάρη, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Ηλεία, στις 11 π.μ. στον κόμβο Φιλοθέης, στην είσοδο του Πύργου.

-Επίσης αύριο οι αγρότες του Εβρου βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

  • Την Πέμπτη, 1 Μάρτη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Πρέβεζας, που θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο Φόρο.
  • Την Παρασκευή 2 Μάρτη οι αγρότες του Εβρου συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στο Ορμένιο Τριγώνου και στην Ορεστιάδα.
  • Το Σάββατο, 3 Μάρτη, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στη Χαλκηδόνα.
Αγώνας με προοπτική

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες τίθενται αντιμέτωποι με την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εφαρμόζει τη νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που ξεκληρίζει, μαζικά, τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Αντίπαλός τους είναι και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση την ίδια αντιαγροτική πολιτική εφάρμοζε, αλλά και, σήμερα, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζει τη νέα ΚΑΠ και βοηθάει την κυβέρνηση να την «περάσει». Αρωγοί της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέκονται οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ. Ταυτόχρονα, αποπροσανατολιστικό και υπονομευτικό ρόλο παίζουν οι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, που εμφανίζονται σαν «αγωνιστές της αγροτιάς», αλλά, στην πραγματικότητα, «δουλεύουν» μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και, στην ουσία, υπερασπίζονται την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και στο άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ