Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νατοϊκοί ισχυρισμοί για «150 νεκρούς Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το ΝΑΤΟ υποστήριξε χτες ότι σε επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν, την οποία έκανε σε συντονισμό με ανάλογες επιχειρήσεις του Πακιστάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, «σκότωσε 150 μαχητές των Ταλιμπάν» με πλήγματα από αέρος, με πυροβολικό και χερσαίες δυνάμεις. Το Αφγανικό υπουργείο Αμύνης υποστήριξε ότι οι απώλειες των Ταλιμπάν έφθασαν τις 80. Δεν υπήρξε ανεξάρτητη διακρίβωση του αριθμού των θυμάτων, τους οποίους εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι επρόκειτο «απλώς και μόνο για αμάχους». Ο εκπρόσωπος αυτός έκανε λόγο για «εντελώς ψευδείς» πληροφορίες από πλευράς των δυνάμεων κατοχής για το επεισόδιο στους λόφους Μάργκα της επαρχίας Πάκτικα, στη μεθόριο με το Πακιστάν. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε, αντίθετα, ότι «δεν υπήρξε καμία απώλεια μεταξύ των αμάχων».

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι σε μάχη στη Χελμάντ, στην οποία έλαβαν μέρος και αεροσκάφη, σκοτώθηκαν «εννιά μαχητές», περιλαμβανομένου κάποιου Μουλά Φάρικ Μοχάμαντ, ο οποίος φέρεται να ήταν τοπικός ηγέτης των Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, «χαιρέτισε» χτες τη δράση του Πακιστάν στη μεθόριο.

Στο μεταξύ, χτες ο πολέμαρχος και ηγέτης της παράταξης Χεζμπ ι Ισλάμι («Στρατός του Ισλάμ»), πάλαι ποτέ Αφγανός «πρωθυπουργός» και χαϊδεμένο παιδί των κυβερνήσεων Κάρτερ και Ρίγκαν, ποιος άλλος, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι οι άνδρες του «έσωσαν» τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι πριν 5 χρόνια, όταν οι Αμερικανοί επέδραμαν στην οροσειρά Τόρα Μπόρα, σε συνέντευξή του στο πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Geo TV».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ