Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή στους άξιους ΕΠΟΝίτες!

Κατάμεστη η αίθουσα της EΣHEA από τους αιώνιους εφήβους της ΕΠΟΝ, που ήρθαν το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές, επίτιμα μέλη της ΠΕΑΦΕ Νίκο Καραντηνό, Μαρία Ράπτη, Δημήτρη Σέρβο και Σπύρο Σταματάτο.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Ελένη Μωραΐτου, μιλώντας για την οργάνωση που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με σκοπό να μεταφέρει στη νέα γενιά την αληθινή ιστορία της ΕΠΟΝ.

Με τραγούδι και απαγγελίες συνεχίστηκε η γιορτή εισάγοντας στην αγωνιστική ατμόσφαιρα της ανεπανάληπτης εποχής της ΕΠΟΝ, τότε που οι νέοι πολεμούσαν και τραγουδούσαν: Ο Διονύσης Χρηστακόπουλος τραγούδησε τα «Παιδιά της Σαμαρίνας», ο Παντελής Μανταλόβας απήγγειλε το ποίημα του Αγγέλου Σικελιανού «Η Ελλάδα σέρνει το χορό» (Αντίσταση), ενώ ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός ζωντάνεψε τους στίχους του Κωστή Παλαμά στο ποίημα του «Οι πατέρες»: «Παιδί το περιβόλι μου, που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις...».

Για την Μαρία Ράπτη - Κολιγιάννη, υπολοχαγό του ΔΣΕ, τη σεμνή αγωνίστρια που έφυγε τον περασμένο Ιούνη, μίλησε η πρώτη αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Φρόσω Κοττορού: Από φτωχή εργατική οικογένεια της Αρτας, η Μαρία Ράπτη υπήρξε για μεγάλο διάστημα γενική γραμματέας της ΠΕΑΦΕ. Από το 1943 μέλος του ΚΚΕ, γραμματέας της ΕΠΟΝ Ηπείρου. Γνώρισε φυλακές, εξορίες, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ηταν υπεύθυνη γυναικών στο κλιμάκιο του Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας και το Φλεβάρη του 1949 πήρε μέρος στην πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη Γυναικών στο Βίτσι. «Πάντοτε αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά ποτέ δε σταμάτησε να προσφέρει», είπε η Φρόσω Κοττορού. «Στην κομματική δουλιά έβρισκα το καλύτερο φάρμακο και στην κολεκτίβα, στην ΚΟΒ μου την οικογένεια», έλεγε η ίδια...

Από την εκδήλωση τιμής της ΠΕΑΦΕ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στην ένθετη φωτ., το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Ν. Καραντηνό
Από την εκδήλωση τιμής της ΠΕΑΦΕ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στην ένθετη φωτ., το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Ν. Καραντηνό
Για τον ΕΠΟΝίτη δημοσιογράφο Δημήτρη Σέρβο, που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, μίλησε ο δημοσιογράφος Δήμος Αντωνιάδης. Γέννημα - θρέμμα του Πειραιά ο Δημήτρης Σέρβος, έγινε ΕΠΟΝίτης από τα μαθητικά του χρόνια και δούλεψε στον παράνομο Τύπο. Το 1943 τον συνέλαβε η Ειδική Ασφάλεια Πειραιά, ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Το Δεκέμβρη πολέμησε στις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Εξορίστηκε στην Ικαρία. Εξήντα χρόνια μέλος του KKE και στη μαχόμενη δημοσιογραφία, μέλος της Ενωσης Περιοδικού Τύπου, ο Δημήτρης Σέρβος άφησε προσφοράστη νέα γενιά τρία σπουδαία βιβλία: «Που λες, στον Πειραιά», «Το Παιδομάζωμα» και τις «Χειρόγραφες, κρυφές εφημερίδες».

Ο επίτιμος ΓΓ της ΠΕΑΕΑ και Β' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Φοίβος Τσέκερης μίλησε για τη ζωή και την προσφορά του αγωνιστή Σπύρου Σταματάτου: Τον Οκτώβρη του 1941, μαθητής Γυμνασίου στο Αργοστόλι πήρε μέρος στην εξέγερση εναντία στην προσπάθεια των Ιταλών κατακτητών να φασιστικοποιήσουν τη Μέση Εκπαίδευση. Αγωνίστηκε μέσα από την ΕΠΟΝ και αμέσως μετά την απελευθέρωση γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Ακολουθούν Ικαρία και Μακρόνησος - τέσσερα χρόνια μακριά από το σπίτι του και τις σπουδές του. Από το 1957 εργάστηκε για 30 χρόνια στο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου Εργαζομένων. Υπεύθυνος στον καλλιτεχνικό τομέα της ΠΕΑΦΕ, δημιούργησε καλλιτεχνικά πλακάτ, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι έργα τέχνης: Ενας συνδυασμός φωτογραφιών και κειμένων που συμπληρώνουν τις φωτογραφίες. Μέσα σ' αυτές ο Σπ. Σταματάτος έχει απεικονίσει όλες τις μορφές και όλες τις εποχές της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου και νομίζω, τόνισε ο Φοίβος Τσέκερης ότι όλα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν το υλικό ενός Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης».

Για τον ακούραστο δημοσιογράφο Νίκο Καραντηνό, τον πάντα πρωτοπόρο, μίλησε ο Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ. Τον γνώρισε για πρώτη φορά πριν τριάντα χρόνια και, όπως τόνισε, εντυπωσιάζεται μέχρι σήμερα από τη νεανική ορμή, τη μαχητικότητα, το πάθος αλλά και τη βαθιά τρυφερότητα του χαρακτήρα του. Ο «Διονύσης», όπως ήταν το αγωνιστικό του ψευδώνυμο στην Κατοχή, από φτωχή οικογένεια της Κεφαλλονιάς εργάστηκε βιοποριστικά για να σπουδάσει και η 4η Αυγούστου τον βρήκε να δουλεύει ξημερώματα στη Λαχαναγορά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και παράλληλα εργαζόταν στα Κρατικά Αρχεία από το 1939-1944. Αρχισυντάκτης στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» εξορίστηκε σε Μακρόνησο και Ικαρία. Πάντοτε αντιμετώπισε μαχητικά τη δημοσιογραφία και από το 1960 που έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ εκλεγόταν μέλος του ΔΣ, ταμίας και πρώτος αντιπρόεδρος. Πρωτοστάτησε για την ίδρυση της ΠΟΕΣΥ και καλλιέργησε στενούς δεσμούς με την Ενωση Συντακτών Κύπρου. «Θα είσαι μέσα στην καρδιά μας σαν ένας παντοτινός γενναίος, σαν ένας ΕΠΟΝίτης», κατέληξε ο ομιλητής.

Ακολούθησε η απονομή της τιμητικής πλακέτας και λουλούδια, σύμβολα αγάπης και χαράς: Τα έδωσαν ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στον Νίκο Καραντηνό, τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, ο γραμματέας της ΕΠΟΝ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Κώστας Καλυβιώτης στην οικογένεια της Μαρίας Ράπτη, ο Ευάγγελος Μαχαίρας «ο ειρηνιστής του κόσμου» στον Σπύρο Σταματάτο και ο ΓΓ του ΠΣΑΔΕΑ Βασίλης Καζάκος στην οικογένεια του Δημήτρη Σέρβου - την κόρη, την εγγονή και το γαμπρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ