Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βίαιες συγκρούσεις για τις αλλαγές στα σωφρονιστικά ιδρύματα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με δακρυγόνα και γκλομπ, άνδρες της τουρκικής αστυνομίας διέλυσαν καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιούσαν συγγενείς πολιτικών κρατουμένων και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε κεντρικό πάρκο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή νέων κελιών στις φυλακές, τα οποία θα έχουν χωρητικότητα μόλις τριών ατόμων, με στόχο, όπως επισήμως λέγεται, «να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις, η συνεννόηση των κρατουμένων και τα βίαια περιστατικά». Από την άλλη πλευρά, τόσο οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι συγγενείς τους, όσο και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι, με τον τρόπο αυτό, οι κρατούμενοι θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε βασανιστήρια και κάθε είδους κακοποίηση, αφού δε θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η τουρκική αστυνομία, μη φειδόμενη βίας, χτυπημάτων, και άλλων ιδιαίτερα σκληρών μεθόδων, απομάκρυνε από το πάρκο τους διαδηλωτές, τους εμπόδισε να μεταβούν στο Κοινοβούλιο για να επιδώσουν ψήφισμα επανεξέτασης των μεταρρυθμίσεων, και προχώρησε σε, τουλάχιστον, 18 συλλήψεις. Παράλληλα, λίγη ώρα νωρίτερα, είχε αποκλείσει, 5 χιλιόμετρα έξω από την Αγκυρα, περίπου 10 αυτοκινητοπομπές συγγενών πολιτικών κρατουμένων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που προέρχονταν από την επαρχία και κατευθύνονταν στον τόπο της διαδήλωσης. Παρά τις «σκληρές» εικόνες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τουρκική αστυνομία απέφυγε να κάνει τον οποιονδήποτε σχολιασμό για τα γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ