Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
με την υπογραφή σου...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ετσι είναι οι μεγάλες ανατροπές. Ενώ περιμένεις να αντιμετωπίσεις κάτι εμφανώς σκληρό, αυτός σου πλασάρει κάτι απλό που σου χαϊδεύει τα αυτιά κι ώσπου να καταλάβεις τι έχει γίνει, έχεις χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια.

Ερχεται και σου λέει, λοιπόν: θα παίρνεις τη μισή σύνταξη και μισό μισθό, η σούμα θα σου βγάζει κάτι περισσότερο από ολόκληρη τη σύνταξη στο μήνα, αλλά θα μείνεις παραπάνω χρόνια στη δουλιά.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Κανονικά στη σύνταξη με ψίχουλα ή δουλιά ως το θάνατο με κάτι που να μοιάζει με κανονικό μισθό;

Εσύ αποφασίζεις!

Εσύ αποφασίζεις;

Δουλεύεις 30-35 χρόνια, έχεις παράγει του κόσμου τον πλούτο, πληρώνεις του κόσμου τις εισφορές για σύνταξη, αλλά σου δίνουν ψίχουλα για σύνταξη.

Δεν αντέχεις, θες να φύγεις, να κάτσεις στην άκρη, να μεγαλώσεις τα εγγόνια σου, αλλά δε βγαίνει.

Εσύ αποφασίζεις;

Κι όμως εσύ αποφασίζεις!

Και είναι κρίσιμη αυτή η απόφαση. Τινάζει στον αέρα ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το μετατρέπει σε πτωχοκομείο και ταυτόχρονα ανεβάζει κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Αλλά για σένα όλα αυτά είναι ήδη ψιλά γράμματα. Καιρό πριν έχουν φροντίσει - και έχεις συμβάλει σ' αυτό - να μη λειτουργείς με το απλό «ένα κι ένα κάνουν δύο», αλλά σαν το σκυλάκι του Παβλόφ που όταν ακούει κουδούνι τού τρέχουν τα σάλια κι ας μην έχει φαΐ στο πιάτο. Εξαρτημένο ανακλαστικό λέγεται.

Που σημαίνει εκπαίδευση σε μια προδιαγεγραμμένη - απ' αυτόν που κρατάει το κουδούνι - συμπεριφορά. Εχει εφαρμογή σε πλείστους όσους τομείς. Μπορείς να τη διαγνώσεις και στον αυτόματο τρόπο που απαντάς στις ερωτήσεις για την παιδική παραβατικότητα. Μπορεί να μην τη διαπιστώνεις γύρω σου, όταν όμως σε ρωτάνε απαντάς ναι, υπάρχει! Ετσι και με τις διαδηλώσεις, εκπαιδεύεσαι να αντιδράς στη διαδήλωση του παιδιού σου, όταν κάθε μέρα στενάζεις αδιαμαρτύρητα στο δρόμο χωρίς να υπάρχει διαδήλωση. Εφτυσες αίμα για να βάλεις ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι σου, αλλά είσαι έτοιμος να το χάσεις γιατί έχεις ήδη πειστεί πως σε συμφέρει να το βάλεις υποθήκη για ένα νέο σούπερ δάνειο με χαμηλό επιτόκιο!

Ολα εκπαίδευση είναι...

Ισχύει ότι ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει και το σχοινί για να τον κρεμάσεις, αρκεί να ξέρεις ότι πρέπει να κρεμάσεις τον καπιταλιστή. Αλλιώς καταντάς σαν κάτι τύπους που πανηγυρίζουν τη μεγάλη αλλαγή: Την ανάληψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατευθείαν από την CIA!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ