Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε σταματούν ούτε λεπτό τα σωστικά συνεργεία

Μέσα σε ένα έντονο μετασεισμικό περιβάλλον και για μεγάλο διάστημα κάτω από βροχή, εκατοντάδες Ελληνες και ξένοι πυροσβέστες συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα τις προσπάθειές τους για τον απεγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων... Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν σε 28 κατεστραμμένα κτίρια εργοστασίων και πολυκατοικιών, αφού κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας είχαν ολοκληρώσει την επιχείρηση διάσωσης σε οκτώ διαφορετικούς χώρους στις περιοχές Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Μεταμόρφωσης, Κάτω Κηφισιάς και Νέας Φιλαδέλφειας. Μέχρι το μεσημέρι χτες είχαν ολοκληρώσει τις προσπάθειές τους σε δεκατέσσερα σημεία, ενώ ως το βράδυ είχαν απομείνει για έρευνα 11, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχαν ακόμα 68 αγνοούμενοι. Κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών είχαν ανασυρθεί τουλάχιστον 46 νεκροί και 80 εγκλωβισμένοι, ελαφρά ή βαριά τραυματίες.

Η αποτελεσματικότητα των συνεργείων δοκιμάστηκε ιδιαίτερα στα εργοστάσια που μετατράπηκαν σε παγίδες για εκατοντάδες εργαζόμενους, στο ρέμα της Χελιδονούς (ΡΙΚΟΜΕΞ, ΦΑΜΑΡ και ΦΟΥΡΛΗΣ).

  • Στη "Ρικομέξ" ήταν γνωστό από προχτές ότι υπήρχαν πάνω από 30 καταπλακωμένοι. Χτες ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παρέμενε στους 35. Το απόγευμα στα πρόσωπα όλων επέστρεψε ξανά η ελπίδα, όταν με τη βοήθεια των ειδικών μηχανημάτων διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι ήταν ζωντανοί και ζητούσαν άμεση βοήθεια. Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Φούρλας, είπε ότι ο απεγκλωβισμός τους είναι αρκετά δύσκολος επειδή βρίσκονται ανάμεσα σε δύο τσιμεντόπλακες, κατά ένα φοβερά άσχημο τρόπο. Ο πρώτος τρόπος απεγκλωβισμού απέτυχε και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν "πηγάδια" σε διαφορετικά σημεία. Κοντά τους υπήρχε γιατρός του ΕΚΑΒ που πρόσφερε ορό και ό,τι άλλο ήταν δυνατόν να δοθεί μέσα στα χαλάσματα.
  • Στη ΦΑΜΑΡ υπήρχαν τέσσερις αγνοούμενοι, ενώ τέσσερις άλλοι δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Κατά τη διάρκεια της μέρας απεγκλωβίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι.
  • Στα χαλάσματα του ΦΟΥΡΛΗ υπήρχαν ακόμα δυο εγκλωβισμένοι, καθώς οι πυροσβέστες είχαν βγάλει οχτώ ζωντανούς και τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους.
  • Στη ΒΙΟΚΥΤ (Δεκελείας 100), η ίδια κατάσταση. Δυο νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι.
  • Στην πολυκατοικία της οδού Σουλίου 113 στο Μενίδι, έξι αγνοούμενοι, στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση 10 αγνοούμενοι, πέντε νεκροί και 15 διασωθέντες, στην οδό Πίνδου και Παπανδρέου στη Φιλαδέλφεια δυο νεκροί, ένας εν ζωή και τρεις αγνοούμενοι, στην οδό Αλεξάνδρου και Αγίας Τριάδος στο Μενίδι τρεις αγνοούμενοι, ένας νεκρός και δυο εν ζωή, στην οδό Παπαφλέσσα στο Μενίδι, δυο νεκροί, ένας αγνοούμενος και τέσσερις ζωντανοί.

Στο δύσκολο και άκρως επικίνδυνο έργο διάσωσης συμμετείχαν περίπου 2.000 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι όλες αυτές τις ώρες, χωρίς διακοπή, αποσπούσαν το θαυμασμό του κόσμου, κάθε φορά που μια ανθρώπινη ζωή, χάρη στις δικές τους ικανότητες, ανάσαινε ξανά μακριά από τον τόπο της καταστροφής.

Από χτες το πρωί βρέθηκαν επίσης στην Ελλάδα διασωστικά συνεργεία από τηνΤουρκία (28 μέλη), από τη Γαλλία (40 μέλη με έξι εκπαιδευμένους σκύλους στη διάθεσή τους), από την Ελβετία (επτά μέλη) και από τη Γερμανία (με 17 μέλη και 10 εκπαιδευμένους σκύλους), ενώ πολλές χώρες είχαν εκφράσει τη διάθεση και την ετοιμότητά τους, να συμβάλουν κι εκείνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρή από φωτιά(2019-11-28 00:00:00.0)
Τους 20 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες(2017-11-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες στο κουφάρι του «Norman Atlantic»(2015-01-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-07-23 00:00:00.0)
Ανέλαβε ο Π. Φούρλας(2004-04-23 00:00:00.0)
Φονική διαρροή υγραερίου(2001-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ