Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Καταχρεωμένοι και με απούλητα προϊόντα
  • Περιοδεία κλιμακίου στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη, σε χωριά και συνεταιρισμούς της Βέροιας και της Νάουσας
  • Οι τιμές που θα πάρει ο παραγωγός φέτος, για το επιτραπέζιο ροδάκινο, θα κυμανθούν από 30 - 50 δραχμές το κιλό, την ώρα που το κοστολόγιο είναι 35 - 40 δραχμές

Σε οικονομική καταστροφή οδηγούνται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί, καθώς αναγκάζονται φέτος, να πουλήσουν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής. Σε πολλά χωριά του κάμπου στη Βέροια και τη Νάουσα, δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει χρέος πολλών εκατομμυρίων ο καθένας, στην Αγροτική Τράπεζα. Παράλληλα, μεγαλώνει η ασυδοσία των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται κατά τρόπο στυγνό τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες ροδάκινου αλλά και τους παραγωγούς, οι οποίοι τους παραδίδουν τα προϊόντα τους.

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του Νομού Ημαθίας διαπίστωσε στη διάρκεια περιοδείας του σε πολλά χωριά και σε συνεταιρισμούς της Βέροιας και της Νάουσας, κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη."Δεν είναι θέμα υπερπαραγωγής του ροδάκινου, πρόκειται για μια κανονική παραγωγή. Και ακριβώς τώρα φάνηκαν οι αδυναμίες προώθησης της παραγωγής, αλλά και η αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση των προϊόντων, αλλά και για την εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών", δήλωσε ο Γ. Πατάκης.

Συγκεκριμένα, οι τιμές που θα πάρει ο παραγωγός φέτος για το επιτραπέζιο ροδάκινο είναι από 30 - 50 δρχ. το κιλό, την ώρα που το κοστολόγιο είναι 35- 40 δρχ. το κιλό. Στο βιομηχανικό ροδάκινο ο παραγωγός θα πάρει το πολύ 70- 80 δρχ. όταν η "θεσμική τιμή" είναι 93 δρχ. Φέτος ο ροδακινοπαραγωγός μπορεί να δώσει για απόσυρση μόνο ένα 40% της παραγωγής του που θα μειωθεί σε δύο χρόνια στο 10%. Ετσι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δε θα μπορέσει ούτε να πουληθεί, ούτε να αποσυρθεί. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ ο παραγωγός πουλάει το προϊόν του προς 35 - 42 δρχ. το κιλό, αυτό φθάνει στην κατανάλωση προς 300 και 350 δρχ. το κιλό, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των κερδών που αποκομίζουν οι μεσάζοντες.

Εκμετάλλευση και των εργατών

Ενας ακόμη μεγάλος χαμένος λόγω της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Οι ιδιώτες βιομήχανοι ανταγωνίζονται αθέμιτα τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις καθώς έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο. Αυτό το πετυχαίνουν πληρώνοντας μεροκάματα πείνας (7.000 δραχμές στους ειδικευμένους εργάτες και 3.000 - 4.000 δραχμές στους ξένους εργάτες). Επίσης, εκμεταλλεύονται και τον παραγωγό που δεν του καταβάλλουν τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, ενώ τον κάνουν συνένοχο βάζοντάς τον να υπογράψει πλαστά τιμολόγια.

Οπως τόνισαν στους παραγωγούς και στους συνεταιριστές τα στελέχη του Κόμματος, η αγανάκτηση που υπάρχει ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας, θα πρέπει γρήγορα να εκφραστεί με κινητοποιήσεις. Πρέπει να ανατραπεί ο κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση όσον αφορά την εσωτερική αγορά αλλά και το εξαγωγικό εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισαν, χρειάζεται να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για να συμπληρωθεί το εισόδημα του παραγωγού.

Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης στις ομιλίες του σε χωριά του νομού και σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νάουσα, τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, ιδιαίτερα αυτών που καλλιεργούν επιτραπέζια, είναι πολλά και οξυμένα. Η Νάουσα πλήττεται καίρια καθώς το 90% του ροδάκινου που παράγεται είναι επιτραπέζιο.

"Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, είπε, οδηγούν τον αγροτικό κόσμο στη δυστυχία. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Τα μονοπώλια των βόρειων χωρών επιβάλλουν στη χώρα κάποια πλαίσια τα οποία δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο. Μας βάζουν περιορισμούς στα οπωροκηπευτικά, στο βαμβάκι, στα καπνά κλπ.".

"Το κόμμα μας, συνέχισε, καλεί τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί, ανεξάρτητα από το πού ανήκει πολιτικά ο καθένας, μέσα από αγροτικούς συλλόγους, συνδικάτα κλπ. και όλοι μαζί να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές που στόχο έχουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου".

Ο Γ. Πατάκης πρόσθεσε ότι οι αγρότες στο θεσσαλικό κάμπο ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, καθώς βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο και την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. "Οι αγρότες δεν μπορούν να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια τη στιγμή που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες που έχουμε ως χώρα, να ζήσει ο αγροτικός κόσμος καλύτερα. Μια έκφραση της αντίστασης του λαού μας στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα είναι η συγκέντρωση που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στις 4 Σεπτέμβρη 1999, μέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στην οποία καλούμε να πάρουν μαζικά μέρος και οι αγρότες της Μακεδονίας", κατέληξε ο Γ. Πατάκης.

Στην περιοδεία του στο Νομό Ημαθίας συνόδευαν τον Γ. Πατάκη,ο Σ. Τσίτσης,γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας, ο Αλ. Χατζηκώστας,μέλος του Γραφείου Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Μ. Στόκας,μέλος της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ